Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Envi-Pak: Od súčasnej vlády požadujeme prijatie ekomodulácie

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Do roku 2035 sa SR zaviazala recyklovať minimálne 65 % a skládkovať 10 % komunálneho odpadu.

Bratislava 9. júna (TASR) - Slovensko v súčasnosti neplní termín, ktorým je zaviazané v rámci Európskej únie (EÚ) v plnení ekomodulácie. Mala byť zavedená od 1. januára tohto roka. Súčasná vláda odborníkov by ju mala prijať vo forme vyhlášky, ktorá spresní, akým spôsobom majú výrobcovia evidovať zloženie jednotlivých obalov. Na spoločnej tlačovej konferencii s výrobcami o tom informovala generálna riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak Hana Nováková.

"Výrobcovia by mali mať čas na prípravu svojich softvérov. Keď príde čas na samotný dátum ekomodulácie, keď budú musieť štátu vykazovať tieto dáta, aby ich vedeli relevantne odovzdávať," uviedla Nováková. Upozornila aj na to, že dáta sú všeobecne pri odpadovom hospodárstve dôležité. Existuje síce Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH), ale podľa Novákovej je viac-menej nefunkčný, ide totiž o statickú databázu.

Do roku 2035 sa SR zaviazala recyklovať minimálne 65 % a skládkovať 10 % komunálneho odpadu. Podpora zelenej ekonomiky a udržateľného odpadového hospodárstva je podľa výrobcov nevyhnutná. V spoločnej iniciatíve vyzvali budúcu vládu na konštruktívnu tvorbu jasných pravidiel.

Tiež chcú podporovať aktivity, ktoré vedú k čistejšiemu životnému prostrediu, či vzdelávacie aktivity v oblasti zlepšovania triedenia odpadov, recyklácie a udržateľnosti. Zodpovednosť za životné prostredie musí byť podľa výrobcov primerane rozdelená medzi všetkých zainteresovaných, teda medzi výrobcov, samosprávy, občanov aj štát.

"Dôležitú úlohu v odpadovom hospodárstve zohráva ako samospráva, tak aj výrobcovia, ktorí musia vo vzájomnej spolupráci vytvoriť občanom primerané podmienky na to, aby odpad triedili zodpovedne. Nezanedbateľnú úlohu má, samozrejme, aj štát. Ten musí vytvoriť stabilné a efektívne pravidlá a dozerať na ich plnenie," uviedla špecialistka pre životné prostredie mesta Trenčín a expertka Únie miest Slovenska pre životné prostredie Zuzana Čachová.

Výzvu iniciovala OZV Envi-Pak spolu s výrobcami, ako sú napríklad Unilever, Nestlé či Coca-Cola. Deklarovali, že sú pripravení niesť organizačnú a finančnú zodpovednosť za triedený zber v samosprávach, ktorý musí byť nastavený kontinuálne, udržateľne, stabilne a predvídateľne.