Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nová publikácia sa zameriava na energetické zhodnocovanie odpadov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Biela kniha analyzuje aj aktuálny stav nakladania s odpadmi na Slovensku a predpoveď ďalšieho vývoja.

Bratislava 29. septembra (TASR) - K udržateľnému odpadovému hospodárstvu a zníženiu skládkovania má prispieť Biela kniha energetického zhodnocovania odpadov. Približuje, ako môže SR znížiť podiel skládkovania a posunúť odpadové hospodárstvo k efektívnemu systému. Ide o prvú ucelenú publikáciu o tejto téme. Na Slovensku vychádza v týchto dňoch. TASR o tom informoval Daniel Rabina z marketingovej agentúry Green Talk.

Kniha odpovedá na otázky, ako zredukovať počet skládok, s akým objemom odpadu musí Slovensko počítať, koľko sa z neho dá premeniť na ekologickejšie teplo či elektrinu a kam sa dá posunúť slovenské odpadové hospodárstvo, približuje Rabina.

Presmerovanie nerecyklovateľnej časti odpadov zo skládok na vyššiu hierarchickú úroveň, akou je energetické zhodnocovanie, je efektívnym nástrojom k vybudovaniu integrovaného systému odpadového hospodárstva,“ uvádza spoluautor publikácie Ladislav Halász.

Pri tvorbe knihy sa autori inšpirovali materiálom, ktorý pripravujú v susednom Rakúsku. „Cieľom je poskytnúť ľuďom informácie o energetickom zhodnocovaní odpadov a o skúsenostiach s touto technológiou v zahraničí, kde dlhodobo poskytuje benefity obyvateľom,“ hovorí Halász.

Biela kniha analyzuje aj aktuálny stav nakladania s odpadmi na Slovensku a predpoveď ďalšieho vývoja. Venuje sa aj ekonomickému pohľadu na výstavbu a prevádzku spaľovní. Kniha sa bude dať bezplatne stiahnuť na webe.