Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Environmentalisti vyzvali Hegera na zavedenie zelenej daňovej reformy

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR - Pavel Neubauer

S-O-S vláde pripomenul jej programové vyhlásenie, podľa ktorého "vzhľadom na udržateľnosť životného prostredia bude vláda posilňovať úlohu environmentálnych daní.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Slovenský ochranársky snem (S-O-S) nie je spokojný s daňovou reformou predstavenou ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Environmentalistom v nej chýba vyššie zdaňovanie majetku, spotreby či emisií oxidu uhličitého (CO2), ale tiež daňovo-odvodová podpora ekologicky priaznivých aktivít. Environmentalisti preto listom vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra financií aj ďalších adresátov na zavedenie zelenej daňovej reformy.

S-O-S vláde pripomenul jej programové vyhlásenie, podľa ktorého "vzhľadom na udržateľnosť životného prostredia bude vláda posilňovať úlohu environmentálnych daní. Vláda zváži zmeny v daňovej politike smerom k zelenej, fiškálne neutrálnej daňovej reforme". "Hoci v týchto dňoch podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič predstavil návrh daňovej reformy, sľuby vlády z jej programového vyhlásenia v tomto návrhu v dostatočnej miere nenachádzajú," uviedli v liste environmentalisti.

Signatári výzvy sa okrem iného opierajú o štúdiu Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied. Podľa nej by zvýšenie cien environmentálne náročných produktov vo výške 1 % hrubého domáceho produktu (HDP), kompenzované znížením daňového zaťaženia práce v rovnakej výške, malo v strednodobom horizonte okrem ekologických prínosov pozitívny vplyv na HDP medzi 1,2 % až 3,9 %. Zároveň by mali vzrásť príjmy domácností aj počet pracovných miest.

Inšpiráciou pre slovenskú daňovú reformu by podľa environmentalistov mohlo byť Rakúsko. Jeho aktuálna daňová reforma znižuje daňové zaťaženie pre podniky a zamestnancov a zavádza poplatky za emisie CO2.

Rezort financií na výzvu reagoval s tým, že plne podporuje všetky opatrenia, ktoré majú pozitívny vplyv na životné prostredie. Rezort napríklad plánuje zaviesť zmeny v správnom poplatku za zápis držiteľa motorového vozidla do evidencie vozidiel tak, aby tento poplatok predstavoval majetkovo-environmentálnu daň alebo čisto environmentálnu daň.

"Ministerstvo financií SR je zároveň presvedčené, že v nasledujúcich rokoch pôjde do zelenej ekonomiky dostatok financií. Dôkazom je plán obnovy a odolnosti, kde je až 37 percent všetkých prostriedkov vyčlenených práve na zelené opatrenia," uviedol rezort.