Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Envirorezort by mal mať v roku 2019 k dispozícii 541 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozpočtové prostriedky by pritom mali tvoriť vyše 85 miliónov eur, zvyšných 455 miliónov eur predstavujú výdavky EÚ a spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo mať v roku 2019 k dispozícii 541 miliónov eur. Rozpočtové prostriedky by pritom mali tvoriť vyše 85 miliónov eur, zvyšných 455 miliónov eur predstavujú výdavky EÚ a spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2018 celkové výdavky stúpnu o 180 percent. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.

"Dôvodom rastu je najmä vyššia alokácia výdavkov EÚ a spolufinancovania v rámci 3. programového obdobia a tiež zohľadnenie výdavkov, určených na priority na rok 2019 v kapitole," vysvetľuje MF. Výdavky na tovary a služby ostávajú približne rovnaké, osobné výdavky zohľadňujú valorizáciu miezd.

Najviac majú rásť kapitálové výdavky, o 108 percent. Sú v nich zahrnuté výdavky na výkup pozemkov v chránených oblastiach na základe predkupného práva a tiež pokrytie potrieb na rekonštrukcie a obnovu majetku štátu jednotlivých príspevkových organizácií.

Výdavky MŽP sú rozdelené do deviatich kategórii podľa oblastí, do ktorých smerujú. Ide o vodné hospodárstvo, ochrana ovzdušia, odpadové hospodárstvo, ochrana prírody a krajiny, riadenie rizík v súvislosti so zmenou klímy, energeticky efektívne nízkouhlíkové hospodárstvo, administratíva, podpora IT systémov a inštitucionálna podpora.

Najväčšie zvýšenie výdavkov, o 238 percent, sa očakáva v oblasti vodného hospodárstva. "Uvedený rast je spôsobený najmä nárastom výdavkov EÚ na úrovni 342 percent. Výdavky za túto oblasť sú celkovo určené na konkrétne projekty budovania a rekonštrukcie infraštruktúry vodného hospodárstva - preventívne protipovodňové opatrenia, dobudovanie a prevádzka povodňového varovného a predpovedného systému, zásobovanie vodou, odvádzanie a čistenie odpadových vôd," uvádza MF.