Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Envirorezort chce zefektívniť kontroly vo vodohospodárskych územiach

Na archívnej snímke László Sólymos. Foto: TASR/Martin Baumann

Nová legislatíva plánuje zmeniť súčasnú prax, kde na kvalitu vody dohliadajú viaceré organizácie patriace pod rôzne ministerstvá.

Bratislava 8. marca (TASR) - Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.

"Lex Žitný ostrov zaistí maximálnu dôslednosť kontrol. Odstráni kompetenčné nejasnosti či výkladové nepresnosti. Prirodzene, je nevyhnutné sprísniť aj sankcie, ak niekto pravidlá poruší," vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos. Ochrana vodných zdrojov sa podľa neho "musí týkať všetkých relevantných rezortov – životného prostredia, pôdohospodárstva a zdravotníctva".

Nová legislatíva plánuje zmeniť súčasnú prax, kde na kvalitu vody dohliadajú viaceré organizácie patriace pod rôzne ministerstvá. MŽP zároveň plánuje posilniť spoluprácu s environmentálnou políciou Prezídia Policajného zboru.

Zákon má tiež zaistiť, aby ministerstvo pravidelne zverejňovalo správu o hodnotení kvality vôd na svojom webovom sídle. Rovnako bude podľa neho nevyhnutné prepojiť informačné systémy envirorezortu a rezortu zdravotníctva.

MŽP chce okrem toho vyčleniť 10 miliónov eur na zmodernizovanie svojich monitorovacích kapacít. Pripravuje aj výzvu na podporu budovania kanalizácií v chránených vodohospodárskych oblastiach. V prvom kole pôjde o sumu 17 miliónov eur, neskôr sa zvýši.

Zákon je pomenovaný po Žitnom ostrove, jednom z desiatich chránených vodohospodárskych oblastí. Platiť však bude aj pre všetky ostatné: Strážovské vrchy, Beskydy a Javorníky, Veľká Fatra, Nízke Tatry (západná časť a východná časť), Horné povodie Ipľa, Rimavice a Slatiny, Muránska planina, Horné povodie rieky Hnilec, Slovenský kras (Plešivská planina a Horný vrch) a Vihorlat.