Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Envirorezort prijíma žiadosti na dotácie pre elektromobilitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Podpora je určená na zníženie množstva vypustených znečisťujúcich látok prostredníctvom využívania elektromobilu a oprávnenými žiadateľmi sú obce a samosprávne kraje.

Bratislava 15. marca (TASR) - Žiadosti na získanie dotácií v oblasti elektromobility a zvyšovania energetickej účinnosti existujúcich verejných budov vrátane zatepľovania prijíma prostredníctvom Envirofondu od piatku Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Médiá o tom informoval envirorezort.

Podpora je určená na zníženie množstva vypustených znečisťujúcich látok prostredníctvom využívania elektromobilu a oprávnenými žiadateľmi sú obce a samosprávne kraje. "Všetci oprávnení žiadatelia môžu predkladať svoje žiadosti do 16. apríla. Maximálna výška podpory je 10.000 eur s minimálnou mierou spolufinancovania vo výške 5 %," spresnilo ministerstvo s tým, že oprávneným nákladom je nákup nového, doposiaľ neevidovaného automobilu.

Elektromobilom na tento účel je elektrické vozidlo kategórie M1 alebo N1 typu batériové elektrické vozidlá. Podpora sa týka elektromobilov s výkonom elektromotora od 10 kW do 150 kW vrátane.

V súvislosti so zvyšovaním energetickej účinnosti existujúcich verejných budov je cieľom podpora aktivít a opatrení obcí, samosprávnych krajov a nimi zriadených rozpočtových a príspevkových organizácií, ktoré vedú k uvedenému cieľu.

Oprávnenými žiadateľmi sú obce a samosprávne kraje, príspevkové alebo rozpočtové organizácie nimi zriadené. Oprávnení žiadatelia môžu predkladať svoje žiadosti do 16. apríla. Maximálna výška podpory je 200.000 eur s minimálnou mierou spolufinancovania vo výške 5 %, uzatvára MŽP SR.