Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Envirovýbor EP prijal Hojsíkovu výzvu o syntetických hnojivách

Na archívnej snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenský europoslanec upozornil, že aj keď sa ochrana pôdy môže mnohým zdať samozrejmá, pôda je napriek tomu systematicky ničená.

Brusel 16. apríla (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín prijal v piatok uznesenie, ktorým schválil iniciatívu slovenského europoslanca Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko) na ochranu pôdy. Hojsík pre TASR uviedol, že uznesením EP vyzýva Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby účinne prispeli k zníženiu nadmerného používania syntetických hnojív, najmä dusíka, ako súčasť spoločného právneho rámca celej EÚ na ochranu a trvalo udržateľné využívanie pôdy.

"Vytvorenie takéhoto právneho rámca na riešenie rôznych pôdnych hrozieb a na podporu opatrení na obnovu je nevyhnutné na dosiahnutie cieľov ekologickej dohody EÚ, ako je neutralita podnebia, obnova biodiverzity, ambícia nulového znečistenia životného prostredia bez toxických látok, zdravé trvalo udržateľné potravinové systémy a odolné prostredie," vysvetlil Hojsík.

Slovenský europoslanec ocenil, že výbor pre životné prostredie schválil jeho iniciatívu na ochranu pôdy. Upozornil, že aj keď sa ochrana pôdy môže mnohým zdať samozrejmá, pôda je napriek tomu systematicky ničená. "Zatiaľ čo veľkosť problému si pri našich lesoch uvedomujeme vďaka holorubom a ničeniu národných parkov, degradácia pôdy nie je na očiach," upozornil liberálny poslanec.

Podľa jeho slov štatistiky zo Slovenska ukazujú, že namiesto malých farmárov podporujeme iba hŕstku tých najväčších, keď iba 5,2 percenta fariem obhospodaruje 75 % všetkej pôdy. Dodal, že výsledkom tohto nepomeru je aj nadmerné používanie chemických hnojív, monokultúry plodín ako repka, čo sa odzrkadľuje na úhyne hmyzu, včiel a zlom stave biodiverzity.

"Vyčerpanie pôdy je stav, kedy pôda bude tak zničená, že v nej nič nevypestujeme. To nie je strašenie, to je výsledok zlého hospodárenia. Výsledkom rezolúcie o pôde je, že bude systematicky chránená a budú riešené aj najväčšie hrozby, ktoré ju ničia. Návrh rieši najzávažnejšie problémy, akými sú kontaminácia pôdy, biodiverzita, nadmerné používanie chémie, ale adresuje aj klimatický rozmer našej (ne)starostlivosti o pôdu," opísal situáciu Hojsík. Vyjadril radosť, že sa aj vďaka tejto iniciatíve pôda opäť stala záujmom na európskej úrovni.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)