Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

E.ON kupuje od RWE podiel vo Východoslovenskej energetike

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Okrem 35,2 milióna eur, ktoré štát dostane za neuplatnenie predkupného práva, vyrokovalo ministerstvo aj možnosť odkúpenia paroplynovej elektrárne Malženice od ZSE.

Bratislava 30. júla (TASR) – Nemecká energetická spoločnosť E.ON vstúpi do Východoslovenskej energetiky Holding (VSEH) a.s., keď kúpi jej podiel od spoločnosti RWE. Štát, ktorý je vlastníkom 51 % akcií, sa vzdal predkupného práva, za čo dostane viac ako 35 miliónov eur. Povedal to vo štvrtok na tlačovej konferencii po podpise memoranda o porozumení minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). E.ON už manažérsky ovláda Západoslovenskú energetiku (ZSE), kde vlastní tiež 49-percentný balík akcií.

Okrem 35,2 milióna eur, ktoré štát dostane za neuplatnenie predkupného práva, vyrokovalo ministerstvo aj možnosť odkúpenia paroplynovej elektrárne Malženice od ZSE. Táto elektráreň je podľa ministerstva strategickým zdrojom energie na zabezpečenie stability prenosovej sústavy. E.ON sa tiež zaviazal investovať v nasledujúcich piatich rokoch do rozvoja energetiky na Slovensku najmenej miliardu eur a pomôcť by mal aj pri napĺňaní záväzku Slovenska voči EÚ dosiahnuť do roku 2030 minimálne 19,2 % podiel obnoviteľných zdrojov energie.



Predseda predstavenstva E.ON Slovensko Markus Kaune zdôvodnil záujem spoločnosti E.ON o Východoslovenskú energetiku tým, že ide o súčasť väčšieho medzinárodného projektu medzi spoločnosťami E.ON a RWE, ktorý sa realizuje už od roku 2018. RWE sa podľa neho v súčasnosti viac sústredí na výrobu energie a E.ON zasa na predaj a distribúciu. Kedy bude transakcia ukončená, Kaune nespresnil. Zdôraznil, že ešte musia nasledovať formálne kroky, a to napríklad schválenie transakcie valným zhromaždením spoločnosti.

Sulík pripomenul, že podobný prípad, keď si Slovensko neuplatnilo svoje predkupné právo na podiel v energetickej spoločnosti, bol pred niekoľkými rokmi. Vtedy odkúpila akcie Stredoslovenskej energetiky spoločnosť EPH Daniela Křetínskeho, no štát z tejto transakcie neprofitoval. Štátny tajomník MH Karol Galek zdôraznil, že predkupné právo štátu pri prípadnom ďalšom predaji akcií zostalo zachované.