Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EP chce obchodné dohody chrániace pracovné i environmentálne práva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko

Európska komisia navrhuje použiť obchodné sankcie ako poslednú možnosť pri prípadnom závažnom porušení týchto záväzkov.

Brusel/Štrasburg 6. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok naznačil možnosť zavedenia sankcií ako poslednej možnosti pre obchodných partnerov EÚ, ktorí porušujú pracovné a environmentálne štandardy.

V uznesení, ktoré europoslanci schválili väčšinou hlasov, sa zdôrazňuje, že dohody EÚ o voľnom obchode musia prispievať k uhlíkovo neutrálnemu hospodárstvu uprednostňovaním obchodu s tovarom a službami poskytovanými prostredníctvom udržateľných postupov a pri dodržiavaní ľudských práv.

Poslanci privítali revíziu kapitol obchodných dohôd o obchode a udržateľnom rozvoji, v ktorých sa stanovujú záväzky EÚ a jej obchodných partnerov v oblasti životného prostredia, práce a ľudských práv. Európska komisia navrhuje použiť obchodné sankcie ako poslednú možnosť pri prípadnom závažnom porušení týchto záväzkov. Túto možnosť europarlament požaduje už dlhé roky.

Kým však eurokomisia navrhuje uplatňovanie nových pravidiel o obchode a udržateľnom rozvoji len na budúce a prebiehajúce obchodné rokovania (napríklad s Austráliou a Indiou) "podľa potreby", EP by ich chcel rozšíriť na všetky existujúce obchodné dohody, vrátane tých, ktoré sa Únia ešte len chystá podpísať.

Poslanci tvrdia, že takýmito dohodami sa musí zabezpečiť aj prístup k surovinám a energetickým tovarom, ktoré sú nevyhnutné pre ekologické hospodárstvo.

Nemecký europoslanec a predseda Výboru EP pre medzinárodný obchod Bernd Lange pripomenul, že europarlament formuje obsah a smerovanie európskej obchodnej politiky. "Posilnenie pracovných a environmentálnych noriem je dôležitým krokom na zabezpečenie toho, aby pracujúci a životné prostredie mali prospech z užších väzieb medzi krajinami," uviedol. Spresnil, že tento prístup sa už odráža v dohode medzi EÚ a Novým Zélandom a vyjadril nádej, že všetky budúce obchodné dohody budú odrážať nový európsky prístup k obchodu a udržateľnosti.

Všetky moderné obchodné dohody EÚ obsahujú kapitoly o obchode a trvalo udržateľnom rozvoji so širokým súborom vzájomne dohodnutých záväzkov v oblasti životného prostredia, pracovných noriem a ľudských práv. Tieto doložky si vyžadujú ratifikáciu základných dohovorov v oblasti pracovných štandardov a mnohostranných environmentálnych dohôd, ako je napríklad Parížska dohoda o zmene klímy.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)