Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EP odmietol námietky označiť jadro a plyn za zelené druhy energie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

To znamená, že ak do 11. júla nebudú vnesené ďalšie námietky, exekutíva EÚ svoj návrh taxonómie presadí.

Brusel/Štrasburg 6. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu v Štrasburgu zamietol návrh časti poslancov, aby bol vetovaný zámer Európskej komisie zahrnúť jadrovú energiu a plyn medzi environmentálne udržateľné hospodárske činnosti. To znamená, že ak do 11. júla nebudú vnesené ďalšie námietky, exekutíva EÚ svoj návrh taxonómie presadí, informuje spravodajca TASR.

V EP sa nakoniec nenašla potrebná väčšina 353 hlasov, ktorá by odobrila postoj Výborov EP pre hospodárske záležitosti a životné prostredie zo 14. júna. Oba výbory prijali námietku, ktorá bola proti návrhu Európskej komisie.

Eurokomisia v marci prijala delegovaný akt o taxonómii a navrhuje v ňom, aby sa za určitých podmienok do zoznamu environmentálne udržateľných hospodárskych činností zahrnuli aj osobitné činnosti v oblasti jadrovej a plynovej energie. Komisia označila za "zelené" určité investície na výrobu elektriny v jadrových elektrárňach alebo v elektrárňach spaľujúcich plyn, za predpokladu, že sa použijú najmodernejšie technológie a že to povedie k zatváraniu viac znečisťujúcich uhoľných elektrární. Zahrnutie určitých činností v oblasti plynu a jadrovej energie je však časovo obmedzené a závisí od konkrétnych podmienok a požiadaviek na transparentnosť.

Za uznesenie, ktoré by zablokovalo návrh eurokomisie, nakoniec hlasovalo len 278 poslancov, 328 bolo proti a 33 sa zdržalo hlasovania. Na zaistenie veta bola potrebná absolútna väčšina 353 europoslancov.

Ak do budúceho pondelka (11. 7.) ani Európsky parlament, ani Rada EÚ (členské štáty) nevznesú námietky voči tomuto návrhu, delegovaný zákon o taxonómii nadobudne účinnosť a bude sa uplatňovať od 1. januára 2023.

Taxonómia udržateľných investícií, čiže klasifikačný systém, ktorý povoľuje ako "zelené" označiť aj plyn a jadro, viedla vo vnútri EP k silnému názorovému rozkolu medzi politickými frakciami. Poslanci radikálnej ľavice, sociálni demokrati a zelení podporovali námietky proti označeniu plynu a jadrovej energie za "zelené", kým liberáli, pravica a aj krajná pravica túto námietku odmietali.

Zaradenie plynu a jadra do taxonómie vyvolalo aj hnev environmentálnych organizácií, ktoré za "zelené" považujú iba obnoviteľné druhy energie. Niekoľko desiatok demonštrantov prišlo v stredu ráno aj pred budovu Európskeho parlamentu v Štrasburgu, v snahe presvedčiť európskych zákonodarcov, aby návrh taxonómie zablokovali.

Opačný názor vyjadril v stredu doobeda, ešte pred hlasovaním o taxonómii, český premiér Petr Fiala. V pléne EP, kde predstavil priority českého predsedníctva v Rade EÚ, vyzval poslancov, aby neodmietli "krehký kompromis," ktorý stál za zrodom taxonómie a upozornil, že jadrová energia a plyn dovážaný z "bezpečných" krajín budú pre niektoré členské štáty jediným prostriedkom na dosiahnutie klimatických cieľov v nadchádzajúcich rokoch.

V prípade odmietnutia návrhu taxonómie zo strany EP by sa eurokomisia musela rozhodnúť, či predloží nový, upravený text, alebo sa vzdá tejto iniciatívy.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)