Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EP: Rozpočet EÚ má byť zameraný na Ukrajinu, energetiku a pandémiu

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Europoslanci hlasovali o pozícii EP k únijnému rozpočtu na rok 2023 a odmietli takmer všetky škrty Rady EÚ (viac ako 1,6 miliardy eur).

Brusel/Štrasburg 19. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu naznačili, že rozpočet EÚ na rok 2023 by mal účinnejšie riešiť dôsledky vojny na Ukrajine a proces obnovy po pandémii koronavírusu.

Europoslanci hlasovali o pozícii EP k únijnému rozpočtu na rok 2023 a odmietli takmer všetky škrty Rady EÚ (viac ako 1,6 miliardy eur), čím vrátili návrh rozpočtu na úroveň, ktorý pôvodne predložila Európska komisia.

Poslanci EP okrem toho zvýšili finančné prostriedky na viacero priorít. Na dôsledky, ktoré Únia znáša pre vojnu na Ukrajine, navrhli celkový príspevok 853 miliónov eur nad rámec návrhu eurokomisie. Posilnili napríklad financovanie iniciatív na podporu mladých utečencov prostredníctvom programu Erasmus+, Európskeho zboru solidarity, ukrajinských výskumných pracovníkov prostredníctvom aktivít, ako je Marie Curie v rámci programu Horizont Európa.

Zákonodarcovia zároveň podporili zvýšenie humanitárnej pomoci vo výške 250 miliónov eur, Fondu pre azyl, migráciu a integráciu priklepli navyše 100 miliónov eur, na Nástroj na riadenie hraníc a víz pridali 25 miliónov eur a Nástroju susedstva a rozvojovej a medzinárodnej spolupráce pre južné a východné susedstvo pridali 162 miliónov eur. Rovnako odobrili zvýšenie o 80 miliónov eur pre Európsky obranný fond a na vojenskú mobilitu.

S ďalšími 533 miliónmi eur chcú europoslanci zvýšiť energetickú nezávislosť EÚ a podporiť občanov a malé a stredné podniky s vysokými účtami za energie a zároveň podporiť zelenú transformáciu a biodiverzitu.

Podporované programy v tejto oblasti zahŕňajú výskumný program Horizont Európa, Nástroj na prepájanie Európy (CEF), program pre životné prostredie a ochranu klímy LIFE a program Globálne výzvy.

Poslanci zrušili škrty za 200 miliónov eur, ktoré Rada EÚ navrhla v rámci programu EU4Health, a, naopak, pridali ďalších 25 miliónov eur, keďže pandémia koronavírusu sa ešte neskončila.

Medzi ďalšie rozpočtové priority patria Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, program Kreatívna Európa, program Digitálna Európa, program Práva a hodnoty a tiež Európska prokuratúra.

Stredajším hlasovaním EP stanovil celkovú úroveň viazaných rozpočtových prostriedkov na rok 2023 (záväzky na úhradu) na 187,3 miliardy eur, čo v porovnaní s návrhom eurokomisie predstavuje zvýšenie o 1,7 miliardy eur. Celkovú úroveň platobných rozpočtových prostriedkov EP stanovil na 167,6 miliardy eur.

Po prijatí pozície EP voči rozpočtu na budúci rok sa začínajú tri týždne rokovaní s Radou EÚ s cieľom dosiahnuť konečnú dohodu, ktorú ešte musí odsúhlasiť europarlament.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)