Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EP schválil dohody medzi EÚ, Ukrajinou a Moldavskom o preprave tovarov

Na snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Dve nové dohody EÚ v oblasti cestnej dopravy sú súčasťou reakcie eurobloku na obmedzenia v dopravných sektoroch Ukrajiny a Moldavska, spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu.

Brusel 10. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok odobril dohody medzi EÚ, Ukrajinou a Moldavskom o uľahčení cezhraničnej prepravy tovarov. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Dve nové dohody EÚ v oblasti cestnej dopravy sú súčasťou reakcie eurobloku na obmedzenia v dopravných sektoroch Ukrajiny a Moldavska, spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu.

Keďže ukrajinský vzdušný priestor bol uzavretý pre civilnú dopravu a námorný export je pre vojnu značne obmedzený, Ukrajina potrebuje nájsť alternatívne spôsoby na vývoz svojich zásob obilia, paliva, potravín a iného relevantného tovaru. V podobnej situácii sa ocitlo aj Moldavsko, ktoré potrebuje alternatívne tranzitné trasy cez EÚ a pomoc pri tranzite ukrajinského tovaru cez svoje územie.

Za dohodu s Ukrajinou hlasovalo 586 poslancov, jeden bol proti a siedmi sa zdržali. Dohodu s Moldavskom podporilo 596 zákonodarcov, dvaja boli proti a siedmi sa zdržali.

Tieto dohody nahradia existujúce bilaterálne dohody oboch štátov s krajinami EÚ. Dočasne uľahčujú cestnú nákladnú dopravu a umožňujú ukrajinským, moldavským dopravcom a dopravcom z EÚ vzájomný tranzit a prevádzku medzi územiami druhej strany bez toho, aby potrebovali príslušné povolenia.

Okrem toho dohoda medzi EÚ a Ukrajinou umožní ukrajinským vodičom aj naďalej používať ukrajinské vodičské preukazy a osvedčenia o odbornej spôsobilosti na vedenie vozidla v EÚ bez toho, aby museli byť držiteľmi medzinárodného vodičského preukazu.

"Vďaka týmto dohodám môžeme zvýšiť úroveň vývozu a dovozu cestnou dopravou bez vytvárania zápch na hraničných prechodoch. Nielenže to znižuje riziko globálnej potravinovej krízy, ale je to aj krok k ďalšiemu rozširovaniu dopravných vzťahov medzi EÚ a týmito krajinami," uviedol spravodajca EP pre túto oblasť, rumunský poslanec Marian-Jean Marinescu.

Obe dohody sú predbežne v platnosti od 29. júna 2022. Po tom, čo ich EP oficiálne schválil, musia ich formálne schváliť aj ministri členských krajín (Rada EÚ).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)