Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EP vyzval na dôkladné vyšetrenie prípadov z aféry Pandora Papers

Vlajky Európskej únie (EÚ) vejú pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Poslanci zároveň vyzvali Európsku komisiu, aby podnikla právne kroky proti tým krajinám EÚ, ktoré nedodržiavajú platné právne predpisy v tejto oblasti.

Brusel/Štrasburg 21. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval na dôkladné vyšetrenie každého protiprávneho konania, ktoré bolo odhalené v rámci projektu Pandora Papers a ku ktorému došlo v daňových jurisdikciách EÚ.

Nelegislatívne uznesenie, ktoré schválilo 578 europoslancov, 28 boli proti a 79 sa zdržalo hlasovania, navrhuje najnaliehavejšie opatrenia na odstránenie legislatívnych medzier, ktoré umožňujú masívne vyhýbanie sa daňovým povinnostiam, pranie špinavých peňazí a daňové úniky.

Poslanci zároveň vyzvali Európsku komisiu, aby podnikla právne kroky proti tým krajinám EÚ, ktoré nedodržiavajú platné právne predpisy v tejto oblasti.

Zákonodarcovia osobitne kritizovali súčasných a bývalých premiérov a ministrov členských štátov, ktorých aktivity boli odhalené v rámci Pandora Papers. Ich kritika sa týka českého premiéra Andreja Babiša, cyperského prezidenta Nicosa Anastasiadesa, holandského ministra financií Wopkeho Hoekstru, britského expremiéra Tonyho Blaira a bývalého maltského ministra a eurokomisára Johna Dalliho. Uznesenie EP však špecificky spomína aj prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alijeva a prezidenta Čiernej Hory Mila Dukanoviča.

Uznesenie vyzýva vnútroštátne orgány členských krajín, aby začali dôkladné vyšetrovanie každého protiprávneho konania odhaleného v rámci Pandora Papers, ktoré sa týka ich jurisdikcií a aby súčasťou týchto vyšetrovaní bolo aj preverenie všetkých uvedených osôb. Poslanci zároveň požiadali eurokomisiu, aby preskúmala zverejnené zistenia a analyzovala, či treba navrhnúť ďalšie právne predpisy a či je odôvodnené podniknúť proti niektorým členským štátom právne kroky. Podľa nich by posúdiť, či si odhalenia vyžadujú osobitné vyšetrovanie, mala aj Európska prokuratúra (EPPO).

EP vyzval členské štáty a eurokomisiu, aby vyvinuli väčšie úsilie, pokiaľ ide o zisťovanie a výmenu informácií o užívateľoch výhod, ktorí majú zo štruktúry schránkových spoločností konečný prospech. Poslanci upozornili, že viaceré členské štáty s uplatňovaním pravidiel zameraných na boj proti praniu špinavých peňazí a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam meškajú.

Exekutíva EÚ by podľa poslancov mala vypracovať návrhy na reguláciu systémov tzv. zlatých víz a posúdiť efektivitu postupov na identifikáciu politicky exponovaných osôb a uplatňovanie zvýšenej náležitej starostlivosti.

Europarlament označil súčasný čierny zoznam daňových rajov za "tupý nástroj" neschopný identifikovať krajiny, ktoré najviac porušujú daňové pravidlá. V prijatom uznesení podotkli, že až dve tretiny schránkových spoločností z Pandora Papers majú sídlo na Britských Panenských ostrovoch, ktoré sa na čierny zoznam EÚ nikdy nedostali.

Poslanci preto navrhli viaceré úpravy v snahe zlepšiť proces zostavovania tohto zoznamu.