Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Vstup EPH do Stredoslovenskej energetiky by mohol byť pre SR rizikom

Eduard Metke Foto: TASR/Tomáš Halász

Uviedol to odborník v oblasti energetiky Eduard Metke. Za hlavný dôvod považuje riziko monopolizácie.

Bratislava 27. mája (TASR) – Nebolo by vhodné, aby sa Energetický a průmyslový holding (EPH) stal novým vlastníkom Stredoslovenskej energetiky (SSE), pretože je to pre štát rizikové. Preto by zástupcovia štátu, ktorý má v spoločnosti 51 % akcií, nemali súhlasiť so vstupom EPH do SSE a mali by hlasovať na Valnom zhromaždení proti tejto transakcii. Uviedol to v nedeľu pre TASR odborník v oblasti energetiky Eduard Metke. Za hlavný dôvod považuje riziko monopolizácie.

"Keďže sú EPH a SSE prirodzeným monopolom v dodávkach energií na danom území, hrozí riziko vytvorenia ešte silnejšieho monopolu s následkom možného zvyšovania cien pre konečných zákazníkov pri obidvoch komoditách," zdôraznil Metke. Koncentrácia v takom významnom sektore, akým je energetika, má viacero negatív.

"Z EPH by sa stal významný hráč na trhu. Tým by mohol vytvoriť väčší tlak na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, aby akceptoval aj nevýhodnejšie cenové rozhodnutia v rámci regulácie. Došlo by k oslabeniu vyjednávacej pozície štátu voči EPH a oligarchovia by si mohli jednoznačnejšie posilňovať svoju pozíciu. Zároveň pri dodávkach pre firmy v kategórii maloodber, ktorý nie je regulovaný, by mohlo dochádzať k zvyšovaniu cien," upozornil Metke.

Podľa energetického odborníka EPH uvažuje v súčasnosti o hromadnom prepúšťaní v SPP. Metke nevylučuje, že aj po vstupe do SSE dôjde k zvyšovaniu nezamestnanosti, čomu štát, napriek tomu, že zostane majoritným akcionárom, nemôže zabrániť.

"Kúpa 49-% podielu SPP, a.s., ktorá je manažérsky aj rozsahom komplikovaná, stále nie je ukončená. Preto nechať EPH realizovať ďalšiu veľkú investíciu v energetike na Slovensku je skutočne rizikové. Neúspechy EPH z posledných mesiacov, najmä prehra v súboji o Net4Gas, potvrdzujú, že firma sa nedokáže koncentrovať na viacero veľkých projektov súčasne. Z uvedeného by sa mala naša krajina poučiť," uviedol Metke.

EPH, ktorú vlastnia finančné skupiny PPF, J&T a podnikateľ Daniel Křetínský, začiatkom roka kúpila 49 % akcií v SPP za 2,6 mld. eur. EPH získal podiel v SPP od jeho bývalých zahraničných akcionárov, čím zároveň získal právo nominovať väčšinu členov predstavenstva. EPH v piatok 24. mája podpísal s francúzskou spoločnosťou Electricité de France (EdF) zmluvu o kúpe 49-% podielu v Stredoslovenskej energetike za zhruba 400 miliónov eur. Oznámila to v tlačovom vyhlásení EdF. Podiel 49 % akcií a manažérsku kontrolu nad popredným predajcom elektriny na Slovensku získala francúzska spoločnosť od slovenskej vlády v roku 2002 za 158 miliónov eur. SSE sa zaoberá predovšetkým distribúciou a predajom elektriny na strednom Slovensku a dodáva elektrickú energiu pre 700.000 zákazníkov.