Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Equinor sa stiahol z ruských spoločných podnikov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Equinor, v ktorom väčšinový podiel vlastní nórsky štát, pôsobil na ruskom trhu viac než 30 rokov a v roku 2012 uzatvoril s Rosnefťou dohodu o strategickej spolupráci.

Oslo 25. mája (TASR) - Nórsky ropný koncern Equinor oznámil v stredu, že v reakcii na vojnu na Ukrajine sa stiahol zo spoločných ropných a plynárenských projektov v Rusku, pričom aktíva presunul na štátnu ropnú spoločnosť Rosnefť. Tá bola dlhoročným partnerom Equinoru na ruskom trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nórska spoločnosť predstavila plán odchodu z Ruska už 27. februára, tri dni po invázii Rusov na Ukrajinu. Equinor vtedy uviedol, že za daných okolností je jeho pozícia v Rusku neudržateľná. V súčasnosti spoločnosť proces dokončila.

"Odchod zo všetkých spoločných podnikov sme dokončili v súlade so sankčnou legislatívou Nórska aj Európskej únie voči Rusku," uviedla nórska ropná spoločnosť. Ako dodala, svoje podiely v štyroch ruských spoločných podnikoch presunula na najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť Rosnefť, čím sa uvoľnila zo všetkých budúcich záväzkov.

Equinor, v ktorom väčšinový podiel vlastní nórsky štát, pôsobil na ruskom trhu viac než 30 rokov a v roku 2012 uzatvoril s Rosnefťou dohodu o strategickej spolupráci. Vtedajšie plány nórska firma po anexii polostrova Krym Ruskom v roku 2014 výrazne okresala, zostala však pôsobiť vo viacerých spoločných podnikoch.

Produkcia Equinoru v Rusku však nebola vysoká. Pred inváziou Ruska na Ukrajinu dosahovala približne 25.000 barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo celková produkcia nórskej firmy dosahuje denne zhruba 2 milióny barelov ropného ekvivalentu.