Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Equinor vykázal strmý nárast zisku v 1. štvrťroku

Foto: TASR/AP

Na základe veľmi silných výsledkov za 1. štvrťrok, sily súvahy a výhľadu sa predstavenstvo rozhodlo iniciovať spätné odkúpenie akcií vo výške približne 1,33 miliardy USD.

Oslo 4. mája (TASR) - Nórsky ropný gigant Equinor vykázal v stredu strmý nárast zisku v 1. štvrťroku, keďže vojna na Ukrajine vyvolal krízu v dodávkach energie, ktorá vystrelila ceny zemného plynu na historické maximá.

Čistý zisk nórskeho koncernu podľa účtovných štandardov IFRS sa za tri mesiace do konca marca 2022 zvýšil na 4,71 miliardy USD (4,46 miliardy eur) z minuloročných 1,85 miliardy USD.

Spoločnosť zopakovala svoj plán stiahnuť sa z Ruska, pričom v januári až marci zaúčtovala odpisy spojené s ruskými aktívami vo výše 1,08 miliardy a znížila dodávky ruskej ropy.

Upravený zisk po zdanení vzrástol na 5,18 miliardy USD z 1,29 miliardy USD pred rokom.

Celkové tržby a ostatné príjmy stúpli na 18,42 miliardy USD z minuloročných 5,78 miliardy USD.

Čistý prevádzkový zisk podľa IFRS vzrástol na 18,4 miliardy USD z 5,22 miliardy USD v rovnakom období 2021.

Na základe veľmi silných výsledkov za 1. štvrťrok, sily súvahy a výhľadu sa predstavenstvo rozhodlo iniciovať spätné odkúpenie akcií vo výške približne 1,33 miliardy USD.

Pri pohľade do budúcnosti na fiškálny rok 2022 spoločnosť naďalej očakáva, že produkcia bude približne o 2 percentá nad úrovňou z roku 2021.

Predaj zemného plynu je teraz najziskovejším segmentom Equinoru a prevyšuje tradične dominantné príjmy z ropy, keďže Európa sa snaží naplniť vyčerpané zásobníky plynu pre obavy, že vojna na Ukrajine povedie k prerušeniu dodávok z Ruska.

Priemerná fakturovaná európska predajná cena zemného plynu bola v 1. kvartáli o 345 % vyššia ako vlani v rovnakom období.

(1 EUR = 1,0556 USD)