Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Erdogan aj napriek menovej kríze obhajuje nízke úrokové sadzby

Turecký prezdient Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Erdogan tvrdo kritizuje tých, ktorí vyzývajú na zvýšenie úrokových sadzieb, a tvrdí, že inflácia sa spomalí pred voľbami v roku 2023.

Ankara 29. novembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan aj napriek menovej kríze obhajuje nízke úrokové sadzby. Podľa správ tureckých médií Erdogan vyhlásil, že neustúpi.

Turecká líra sa minulý týždeň prudko prepadla a dostala sa na rekordné minimum, keď v utorok (23. 11.) sa posunula až na 13,45 TRY/USD. Líra od začiatku roka padla takmer o 40 % a takmer o 26 % od začiatku minulého týždňa. V pondelok sa líra obchodovala pri kurze okolo 12,7 TRY/USD.

Dôvodom tohto negatívneho vývoja je menová politika tureckej centrálnej banky, ktorá pod tlakom prezidenta Erdogana od septembra skresala úrokové sadzby o 400 bázických bodov z 19 % na 15 %, čo spôsobilo, že reálne sadzby klesli výrazne pod nulu. Inflácia v krajine sa totiž v októbri zrýchlila na takmer 20 %. Uvoľnenie menovej politiky má podľa Erdogana podporiť export, investície a tvorbu pracovných miest.

Erdogan v sobotu (27. 11.) nariadil štátnej dozornej rade, čo je orgán spadajúci pod jeho autoritu, aby preskúmala podozrenia z menovej manipulácie.

"Nikdy som nepodporoval, nepodporujem a nikdy nepodporím zvýšenie úrokových sadzieb," povedal Erdogan novinárom na palube lietadla pri návrate z návštevy Turkménska. Dodal, že v tejto veci neustúpi.

Erdogan tvrdo kritizuje tých, ktorí vyzývajú na zvýšenie úrokových sadzieb, a tvrdí, že inflácia sa spomalí pred voľbami v roku 2023.

Mnoho ekonómov považuje zníženie úrokových sadzieb v Turecku za nebezpečné a opozícia požaduje predčasné voľby.