Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Klienti nesplácajú včas, banky v eurozóny bojujú s rastom zlých úverov

Foto: deutschebank.ge

Najviac postihnuté sú banky v Španielsku a Taliansku, uvádza v dnes zverejnenej štúdii Ernst & Young.

Frankfurt nad Mohanom 11. februára (TASR) - Slabosť ekonomiky eurozóny má negatívny vplyv aj na banky. Mnoho firiem a spotrebiteľov má totiž problémy so splácaním svojich pôžičiek, a preto v bilanciách bánk rastie objem zlých úverov, informovala agentúra DPA.

Banky v eurozóny bojujú s nárastom zlých úverov, ktorých hodnota dosiahla podľa štúdie poradenskej spoločnosti Ernst & Young rekordných 918 miliárd eur. Ide o úvery, ktoré firmy a spotrebitelia nedokážu splácať načas.

Najviac postihnuté sú banky v Španielsku a Taliansku, uvádza v dnes zverejnenej štúdii Ernst & Young. V Španielsku hrozí, že zlyhá 15,5 % úverov a v Taliansku 10,2 %. V celej eurozóne tento pomer predstavuje 7,6 %. V priebehu jedného roka vzrástol objem zlých úverov v bilanciách finančných inštitútov eurozóny o 80 miliárd eur.

Relatívne dobre sú na tom banky v Nemecku, kde podiel zlých úverov predstavuje len 2,7 %. Experti predpokladajú, že nemecké finančné inštitúty tento rok znížia ich sumu z 200 miliárd na 183 miliárd eur. V eurozóne sa počíta s poklesom objemu zlých úverov až v roku 2014.

Ernst & Young predpokladá, že banky eurozóny napriek problémom v oblasti úverov zvýšia tento rok zisky o 3 % zo 632 miliárd eur vlani na 651 miliárd eur.