Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÉRSEK: Rekonštrukcia panelovej cesty I/65 má byť dokončená za 608 dní

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd). Foto: TASR - Martin Baumann

Technicky ide o výmenu celého cestného telesa. Cesta sa bude opravovať za plnej prevádzky, čo bude pre vodičov dosť náročné.

Rakovo 22. mája (TASR) - Rekonštrukciu 15-kilometrového úseku betónovej cesty I/65 Turčianske Teplice – Príbovce dnes začali poklopaním základného kameňa v Rakove (okres Martin) za prítomnosti ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka.

"Máme na to 608 dní, aby sme cestu dali do poriadku. Technicky ide o výmenu celého cestného telesa. Cesta sa bude opravovať za plnej prevádzky, čo bude pre vodičov dosť náročné. Preto vyzývam občanov, ktorí pôjdu po tejto ceste po nástupe stavbárov, aby mali strpenie. Dnes sme hovorili s dodávateľom, že by sme boli radi, ak by sa práce urýchlili. Ale v dobrej kvalite," povedal minister dopravy a výstavby SR.



Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera doplnil, že stavba je financovaná z prostriedkov Európskej únie (EÚ) a spolufinancovaná Slovenskou republikou. "Náklady predstavujú 21,3 milióna eur a ide o úsek dlhý 15 kilometrov. Ide sa rekonštruovať osem križovatiek, päť mostov, bude sa robiť ľavé a pravé odbočenie na križovatkách a postavia sa tri kilometre protihlukových stien. Skôr, ako toto všetko začne, musí dôjsť k prekládkam diaľkových káblov, miestnych káblov, vodovodu, plynovodov," uviedol generálny riaditeľ SSC.

Nová cesta I/65 by mala byť podľa ministra dopravy hotová v prvom polroku 2019. "Jej skvalitnenie a rozšírenie odľahčí aj okolité obce Príbovce, Benice, Moškovec, Jazernicu a Malý Čepčín, ktoré trpia zvýšenou premávkou, práve z dôvodu, že motoristi sa snažia rozbitú vozovku obchádzať. Nevyhovujúci stav cesty, spájajúcej Turiec a Kremnicu, nás trápil už veľmi dlho. Som rád, že sa podarilo zabezpečiť financovanie a dotiahnuť aj zdĺhavý proces prípravy projektu, aby sme dnes mohli začať s rekonštrukciou. Ide o  dôležitú časť severojužnej trasy Slovenska, tak pre turčiansky región, ako aj pre tranzitnú dopravu," dodal Érsek.