Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Erste Group zvýšila v 1. štvrťroku čistý zisk o tretinu na 594 mil.eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Objem úverov sa v sledovanom období takmer nezmenil, zatiaľ čo celkový objem vkladov mierne vzrástol, oznámila spoločnosť v utorok.

Viedeň 30. apríla (TASR) - Rakúska banková skupina Erste Group dosiahla v prvom štvrťroku silný rast. Jej čistý zisk sa v medziročnom porovnaní zvýšil takmer o tretinu na 594 miliónov eur. Objem úverov sa v sledovanom období takmer nezmenil, zatiaľ čo celkový objem vkladov mierne vzrástol, oznámila spoločnosť v utorok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Vzhľadom na priaznivé ekonomické podmienky banka očakáva v roku 2024 nízku mieru zlyhania úverov a návratnosť kapitálu na úrovni približne 15 %. Pomer nákladov a výnosov sa zlepšil zo 49,7 % na 46,0 %. Čisté úrokové výnosy vzrástli o 4,7 % na 1,85 miliardy eur, zatiaľ čo čisté výnosy z provízií sa zvýšili o 10,8 % na 712 milióna eur.

Skupina očakáva, že jej ukazovateľ vlastného kapitálu CET 1 zostane v roku 2024 na vysokej úrovni, vďaka čomu dokáže postupovať flexibilnejšie v oblasti spätného odkúpenia akcií, výplaty dividend a tiež aktivít v oblasti fúzií a akvizícií. Na tento rok si už banka naplánovala spätný odkup akcií vo výške 500 miliónov eur.