Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

EÚ dá 217 miliónov na cezhraničné energetické projekty

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Dva z projektov sa týkajú aj Slovenska.

Brusel 19. januára (TASR) - Členské štáty EÚ dnes odsúhlasili investíciu vo výške 217 miliónov eur určenú pre transeurópske projekty v oblasti energetickej infraštruktúry. Dva projekty sa týkajú aj Slovenska.

V rámci programu financovania takzvaného Nástroja na prepájanie Európy (CEF) bolo vybraných 15 projektov najmä zo strednej a juhovýchodnej Európy. Z toho deväť sa týka odvetvia zemného plynu (finančná pomoc vo výške 207 miliónov eur) a šesť energetiky (10 miliónov eur).

Dva z projektov sa týkajú aj Slovenska. Jeden súvisí s elektrickým prepojením medzi Maďarskom a Slovenskom, Gönyü -Gabčíkovo, druhým je projekt spoločného záujmu, rovnako maďarsko-slovenské prepojenie medzi obcou Sajóivánka a Rimavskou Sobotou. Žiadateľom pri oboch projektoch je Slovenska elektrizačná prenosová sústava.

Európska komisia (EK) uviedla, že vybrané projekty zvýšia energetickú bezpečnosť a pomôžu ukončiť izoláciu niektorých členských štátov od celoeurópskej energetickej siete. Zároveň prispejú k dobudovaniu európskeho trhu s energiami a integrácii obnoviteľných zdrojov energie do elektrickej rozvodnej siete.

Eurokomisár pre oblasť klímy a energetiku Miguel Arias Caňete upozornil, že EÚ sa pri výbere projektov zamerala na regióny v Európe, ktoré to najviac potrebujú.

"S týmto financovaním pomôžeme zaistiť bezpečné dodávky energie a plne integrovať európsky trh s energiou tým, že poprepájame siete v celej Európe," skonštatoval Caňete s tým, že je nevyhnutné podporovať modernizáciu európskych energetických sietí, aby žiadna krajina EÚ už nebola izolovaná od európskeho trhu s energiou.

Podľa jeho slov moderné energetické siete majú zásadný význam pre zabezpečenie efektívneho využívania našich energetických zdrojov a sú rozhodujúcim faktorom pre dosiahnutie cieľov EÚ v oblasti klímy.

V odvetví zemného plynu dotácie zahŕňajú okrem iného modernizáciu bulharskej prenosovej sústavy plynu, ktorá zlepší prepravu tejto suroviny do Grécka, Rumunska, Macedónska a Turecka. Financovanie bude pridelené na projekt Midcat, ktorý má odstrániť problémové miesta v infraštruktúre medzi Pyrenejským polostrovom a Francúzskom a zaistiť dodávky plynu z Alžírska a španielskych LNG terminálov so zvyškom Európy.

EÚ finančne podporí aj prepájanie plynárenských sietí medzi Rumunskom, Bulharskom, Rakúskom a Maďarskom. Tento krok má umožniť prúdenie plynu z oblasti Kaspického mora a ďalších potenciálnych zdrojov, vrátane LNG, do regiónu strednej Európy.

V oblasti elektrického prepájania pôjdu financie z CEF na štúdie v oblasti životného prostredia a projekty na elektrické prepojenie Nemecka s Dánskom, čo umožní dostať elektrinu zo severských krajín do strednej Európy.

Návrh Európskej komisie pre výber týchto projektov bol podporený Koordinačným výborom CEF, ktorý sa skladá zo zástupcov všetkých členských štátov EÚ.