Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ a Británia oznámili obchodnú dohodu

Európska únia (EÚ) a Británia oznámili, že dospeli k obchodnej dohode. Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo 2000 strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov EÚ, rovnako ako parlamenty na oboch stranách. Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier informujú médiá počas tlačovej konferencie v sídle EÚ v Bruseli vo štvrtok 24. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo.

Brusel 24. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) a Británia oznámili, že dospeli k obchodnej dohode.

Návrh dohody bol načrtnutý už v stredu (23. 12.) vrátane kvót na rybolov a pôvodne sa očakávalo, že dohodu ohlásia už vo štvrtok predpoludním. Rokovania sa však zasekli na konkretizácii presných čísel týkajúcich sa každého druhu, ktorý môžu rybári z EÚ chytať v britských vodách.
Na snímke britský premiér Boris Johnson počas tlačovej konferencie, na ktorej informuje o tom, že EÚ a Británia uzavreli obchodnú dohodu na Downing Street v Londýne 24. decembra 2020. Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo 2000 strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov EÚ, rovnako ako parlamenty na oboch stranách.
Foto: TASR/AP

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo 2000 strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov EÚ, rovnako ako parlamenty na oboch stranách.