Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ a USA chcú globálnu dohodu o trvalo udržateľnej oceli a hliníku

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Ríme 31. októbra 2021. Foto: TASR/AP

EK zároveň spresnila, že po oznámení Spojených štátov, že zrušia clá na vývoz ocele a hliníka z EÚ, euroblok podnikne kroky na pozastavenie svojich odvetných vyrovnávacích opatrení voči USA.

Brusel 3. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a prezident Spojených štátov amerických Joe Biden sa v stredu dohodli na začatí diskusií zameraných na globálnu dohodu o trvalo udržateľnej oceli a hliníku.

Podľa správy EK ide o nový míľnik v transatlantickom vzťahu a v úsilí EÚ a USA dosiahnuť dekarbonizáciu svetového oceliarskeho a hliníkového priemyslu v boji proti klimatickým zmenám. Obaja lídri sa dohodli aj na pozastavení bilaterálnych sporov na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o oceli a hliníku.

Komisia pripomenula, že výroba ocele a hliníka je jedným z najväčších zdrojov uhlíkových emisií na svete.

"Aby bola výroba ocele a hliníka a obchod s nimi udržateľné, musíme riešiť uhlíkovú náročnosť tohto priemyslu spolu s problémami súvisiacimi s nadmernou kapacitou výroby. Globálna dohoda sa bude snažiť zaistiť dlhodobú životaschopnosť našich priemyselných odvetví, podporiť výrobu a obchod s nízkouhlíkovou intenzitou ocele a hliníka a obnoviť trhovo orientované podmienky. Dohoda bude otvorená pre všetkých rovnako zmýšľajúcich partnerov," uvádza sa v stanovisku eurokomisie.

EK zároveň spresnila, že po oznámení Spojených štátov, že zrušia clá na vývoz ocele a hliníka z EÚ, euroblok podnikne kroky na pozastavenie svojich odvetných vyrovnávacích opatrení voči USA. Obe strany sa dohodli na pozastavení svojich sporov v rámci WTO v tejto otázke.

"Zmiernenie ďalšieho zdroja napätia v transatlantickom obchodnom partnerstve pomôže priemyslu na oboch stranách. Toto je dôležitý míľnik pre našu obnovenú, perspektívnu agendu s USA," vyhlásila von der Leyenová.

Podľa výkonného podpredsedu EK zodpovedného za obchod Valdisa Dombrovskisa snaha o urovnaní obchodného sporu vo WTO a spolupráca na novej globálnej dohode o udržateľnej oceli a hliníku poskytne obom stranám "priestor na oddych" a hľadanie komplexného riešenia globálnej nadmernej kapacity. Nadmernej kapacite výroby ocele už niekoľko rokov za sebou čelia aj európski výrobcovia ocele, ktorí nedokážu konkurovať štátom dotovanej produkcii v Číne.

Spor o oceľ a hliník medzi EÚ a USA trvá od júna 2018, keď vtedajší americký prezident Donald Trump zaviedol clá v hodnote 6,4 miliardy eur na európsky vývoz ocele a hliníka. Ďalšie clá na vývoz určitých typov výrobkov z ocele a hliníka z EÚ pribudli v januári 2020 v hodnote približne 40 miliónov eur. EÚ v júni 2018 zaviedla protiopatrenia na vývoz amerických výrobkov v hodnote 2,8 miliardy eur a k podobnej reakcii došlo aj po druhom súbore amerických ciel v roku 2020. Zostávajúce vyrovnávacie opatrenia, ktoré mali ovplyvniť vývoz amerických komodít v hodnote až 3,6 miliardy eur, mali nadobudnúť účinnosť 1. júna 2021. EÚ tieto opatrenia pozastavila - do 1. decembra 2021, aby obom stranám poskytla priestor na hľadanie riešenia a v stredu potvrdila, že už nebudú vôbec zavedené.

spravodajca TASR Jaromír Novak