Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EÚ by mohla v rámci WTO podať sťažnosť na americký inflačný zákon

Na archívnej snímke Bernd Lange. Foto: Wikipédia

EÚ a USA sa zatiaľ v spore týkajúcom sa zákona snažili o zmierlivý tón. Washington minulý týždeň uviedol, že sa pokúsi rozptýliť európske obavy.

Štrasburg 4. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) by mala podať sťažnosť na Spojené štáty v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pre ich zákon na zníženie inflácie, myslí si šéf Výboru pre medzinárodný obchod Európskeho parlamentu Bernd Lange. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rozsiahly zákon za zníženie inflácie (Inflation Reduction Act) v hodnote 430 miliárd USD (408 miliárd eur), ktorý sa týka daní, zdravotníctva a klímy, schválili americkí zákonodarcovia v auguste. Členské štáty Európskej únie sa obávajú, že štedré daňové úľavy pre firmy v USA môžu znevýhodniť európske spoločnosti, od automobiliek po firmy pôsobiace v oblasti zelených technológií.

EÚ a USA sa zatiaľ v spore týkajúcom sa zákona snažili o zmierlivý tón. Washington minulý týždeň uviedol, že sa pokúsi rozptýliť európske obavy. Predstavitelia oboch strán budú o probléme rokovať na budúci týždeň.

Lange však neočakáva, že rokovania prinesú riešenie, keďže ich prostredníctvom sa v tejto situácii dajú docieliť len malé zmeny. "Nemyslím si, že podstata sa nejako zásadne zmení, keďže zákon už bol schválený," uviedol Lange. Dodal, že sťažnosť v rámci WTO by vyslala signál, že zákon porušuje pravidlá WTO.

(1 EUR = 1,0538 USD)