Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

EÚ cez makrofinančnú pomoc poslala Ukrajine 289 mil. eur a 120-milióno

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Prvé platby nasledujú po rýchlom prijatí návrhu eurokomisie na nový núdzový program Radou EÚ a Európskym parlamentom.

Brusel 18. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vyplatila Ukrajine ďalších 289 miliónov eur v rámci núdzovej makrofinančnej pomoci (MFP) a schválila grant vo výške 120 miliónov eur pre Ukrajinu. Komisia spresnila, že grant je vnímaný ako rozpočtová podporu vo forme zmluvy o budovaní štátu a odolnosti na podporu ukrajinskej vlády pri posilňovaní pripravenosti a riadenia civilných kríz na centrálnej aj miestnej úrovni.

Piatková makrofinančná pomoc nasleduje po minulotýždňovom vyplatení rovnakej pomoci vo výške 300 miliónov eur, ktorá tvorila počiatočnú časť prvej splátky vo výške 600 miliónov eur v rámci nového ukrajinského núdzového programu v celkovej výške 1,2 miliardy eur. Ten Európska komisia oznámila 24. januára toto roku, spolu s grantovou podporou vo výške 120 miliónov eur.

Podľa tlačovej správy EK núdzový program makrofinančnej pomoci prispeje k posilneniu makroekonomickej stability Ukrajiny v kontexte nevyprovokovanej a neoprávnenej agresie zo strany Ruska.

Prvé platby nasledujú po rýchlom prijatí návrhu eurokomisie na nový núdzový program Radou EÚ a Európskym parlamentom.

Zvyšné prostriedky (600 miliónov eur) budú vyplatené v priebehu roka v súlade s memorandom o porozumení podpísaným medzi EÚ a Ukrajinou.

Súbežne s implementáciou núdzového programu MFP eurokomisia pripravuje dodatočný program makrofinančnej pomoci na ďalšiu podporu Ukrajiny v dlhodobejšom horizonte.

V piatok schválená zmluva o budovaní štátu a odolnosti pre Ukrajinu sa snaží zmierniť dosah súčasných a potenciálnych budúcich kríz na Ukrajine. Predpokladá cielené politické opatrenia zamerané na riešenie zraniteľných miest, ktoré vyplývajú z kríz ovplyvňujúcich spoločnosť ako celok alebo konkrétnu kritickú infraštruktúru vrátane dopravnej siete, informačných a komunikačných systémov a elektrickej siete.

Komisia upozornila, že táto finančná podpora je doplnkom k rozsiahlym a bezprecedentným balíkom opatrení, ktoré EÚ prijíma v reakcii na agresiu Ruska voči územnej celistvosti Ukrajiny.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)