Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ chce zintenzívniť svoj vplyv v indicko-tichomorskom regióne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aj keď sa dokument o Číne podrobne nezmieňuje, predstavuje podporu politike Spojených štátov za prezidenta Joe Bidena a jeho prístupu k Číne.

Brusel 19. apríla (TASR) - Európska únia (EÚ) sa rozhodla zintenzívniť svoj vplyv v indicko-tichomorskom regióne v celej škále oblastí, od bezpečnosti cez ekonomiku až po zdravie. Cieľom stratégie EÚ je chrániť svoje záujmy a zmierniť vplyv Číny v tomto regióne, aj keď podľa Bruselu nie je namierená proti Pekingu.

Únia pod vedením Francúzska, Nemecka a Holandska, ktoré ako prvé určili spôsoby prehlbovania väzieb s krajinami, ako sú India, Japonsko a Austrália, chce prostredníctvom nového plánu ukázať Pekingu, že je proti šíreniu autoritárstva.

"EÚ by mala posilniť svoje strategické zameranie, prítomnosť a kroky v indicko-tichomorskej oblasti založené na podpore demokracie, vlády zákona, ľudských práv a medzinárodného práva,“ uviedli vo vyhlásení ministri zahraničných vecí bloku. Na 10-stranový dokument nadviaže v septembri podrobnejšia stratégia.

Aj keď sa dokument o Číne podrobne nezmieňuje, predstavuje podporu politike Spojených štátov za prezidenta Joe Bidena a jeho prístupu k Číne.

Vyhlásenie EÚ nasleduje po podobných plánoch bývalého člena bloku, Británie, a prichádza v čase, keď sa európske postoje voči Číne vyostrujú pre jej zásahy v Hongkongu, zaobchádzaním s ujgurskými moslimami a pandémiu ochorenia COVID-19, ktorá sa prvýkrát objavila v Číne.

Zatiaľ nie je jasné, kam až je EÚ ochotná zájsť v otázke bezpečnosti. Isté však je, že blok je "hladný" po nových obchodných zmluvách a vidí v indicko-tichomorskom regióne potenciál.

Na zozname krajín, s ktorými by Brusel chcel uzavrieť dohody o voľnom obchode, sú Austrália, Nový Zéland či Indonézia. Nemecký minister zahraničia Heiko Maas poukázal pritom na fakt, že EÚ premeškala rokovania o ázijsko-tichomorskej dohode o obchode, ktorú 15 tamojších ekonomík vrátane Číny uzavrelo v novembri 2020.

V dokumente EÚ sa uvádza tiež, že blok chce podpísať s Čínou investičnú zmluvu, na ktorej sa obe strany dohodli koncom roka 2020.