Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

EÚ chce zvýšiť obchod s krajinami paneuro-stredomorskeho regiónu (PEM)

Paolo Gentiloni, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nové pravidlá, ktoré sú výsledkom desiatich rokov rokovaní, sa budú uplatňovať spolu s pravidlami Regionálneho dohovoru o paneuro-stredomorských preferenčných pravidlách pôvodu, dohovoru PEM.

Brusel 24. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v pondelok súbor návrhov, ktorých cieľom je zvýšiť obchod medzi Európskou úniou a susednými krajinami v paneuro-stredomorskom regióne (PEM), a prispieť tým k hospodárskemu oživeniu po koronakríze.

V pondelok sa zverejnenými návrhmi zmodernizujú preferenčné obchodné dohody EÚ s 20 obchodnými partnermi PEM tým, že sa príslušné "pravidlá pôvodu" v týchto dohodách stanú flexibilnejšími a priaznivejšími pre podnikanie.

Nové návrhy menia a dopĺňajú dvojstranné dohody EÚ s krajinami Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Švajčiarsko, Faerské ostrovy, Turecko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestínska samospráva, Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Kosovo.

Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni v tejto súvislosti uviedol, že EÚ musí urobiť maximum na uľahčenie obchodnej a hospodárskej činnosti medzi EÚ a svojimi susedmi v európsko-stredomorskej oblasti, i na podporu užšej regionálnej integrácie. "Pomôže to aj krajinám, ako je Libanon, pri obnove a prestavbe, a zároveň podporí európske podniky v prístupe na nové trhy," opísal situáciu komisár.

Komisia pripomenula, že pravidlá pôvodu sú potrebné v rámci každej obchodnej dohody, pretože určujú, ktorý tovar môže byť zvýhodnený. "Pôvod" určuje "hospodársku štátnu príslušnosť" obchodovaných tovarov. Colné postupy pôvodu tovarov zabezpečujú, že colné orgány môžu overiť ich pôvod a umožniť podnikom preukázať pôvod ponúkaných tovarov. Ak sú splnené všetky potrebné požiadavky, je možné tovar s preferenčným pôvodom dovážať s nižšími alebo nulovými colnými sadzbami, v závislosti od preferenčného colného zaobchádzania.

Nové pravidlá, ktoré sú výsledkom desiatich rokov rokovaní, sa budú uplatňovať spolu s pravidlami Regionálneho dohovoru o paneuro-stredomorských preferenčných pravidlách pôvodu, dohovoru PEM.

V roku 2019 obchodný obrat EÚ s týmito krajinami predstavoval 677 miliárd eur, čo je takmer polovica preferenčného obchodu Únie.