Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ: Do platnosti vstúpila obchodná dohoda s 5 krajinami južnej Afriky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tá je zameraná na ich hospodársky rozvoj a zabezpečuje okamžitý bezcolný a bezkvótový prístup ich vývozov na trh EÚ.

Brusel 10. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že do platnosti vstúpila dohoda s piatimi juhoafrickými krajinami zameraná na ich hospodársky rozvoj, ktorá zabezpečuje okamžitý bezcolný a bezkvótový prístup ich vývozov na trh EÚ.

Podľa stanoviska EK sa nadobudnutím platnosti dohody o hospodárskom partnerstve (DHP) otvára nová kapitola dvojstranných vzťahov medzi EÚ a piatimi krajinami južnej Afriky – Botswanou, Južnou Afrikou, Lesothom, Namíbiou a Svazijskom. Dohoda sa vzťahuje aj na obchod medzi EÚ a týmito piatimi krajinami.

Mozambik ako ďalšia krajina tohto regiónu sa momentálne nachádza v procese ratifikácie dohody a pripojí sa k nej hneď po tom, ako tento proces zavŕši.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v tejto súvislosti zdôraznila dôležitosť stabilných obchodných partnerstiev medzi Európou a Afrikou.

"Dohoda, ktorú práve uvádzame do života, podporí udržateľný hospodársky rast a regionálnu integráciu v južnej Afrike, pričom jej účelom je pomôcť ľudom vymaniť sa v nasledujúcich rokoch z chudoby. Afrika je rozvíjajúci sa kontinent a dohody o hospodárskom partnerstve boli vypracované tak, aby maximalizovali túto dynamiku," skonštatovala komisárka.

Komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica dodal, že to, čo môže dohoda o hospodárskom partnerstve zabezpečiť pre krajiny z juhu Afriky, sú pracovné miesta a udržateľný hospodársky rast.

Dohoda o hospodárskom partnerstve zohľadňuje rôzne úrovne rozvoja partnerov a poskytuje im bezcolný a bezkvótový prístup na európsky trh, čím vznikla situácia, ktorá prekračuje rámec ich súčasných dvojstranných dohôd s EÚ.

Na druhej strane sa trhy týchto juhoafrických krajín iba čiastočne a postupne otvoria pre vývoz z krajín EÚ, čím sa pre ich priemyselné odvetvia zabezpečia medziprodukty, ktoré potrebujú na podporu rastu.

Dohoda stanovuje aj niekoľko ochranných opatrení v týchto krajinách, napríklad pre vznikajúce, krehké priemyselné odvetvia. Výrobcom z juhoafrických krajín poskytuje väčšiu flexibilitu, aby mohli zostavovať výrobky zo súčiastok z rôznych krajín bez rizika, že stratia voľný prístup na trh EÚ.

Takzvaná Skupina štátov SADC-DHP pozostáva zo šiestich z 15 členov Juhoafrického spoločenstva pre rozvoj (SADC) - z Botswany, Lesotha, Mozambiku, Namíbie, Svazijska a Južnej Afriky. Angola má štatút pozorovateľa a k dohode môže pristúpiť v budúcnosti. EÚ je najväčším obchodným partnerom štátov SADC-DHP.