Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ: Dohoda s Londýnom uľahčí tok britských tovarov do Severného Írska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V sanitárnej a fytosanitárnej oblasti spoločné riešenia zabezpečujú, že na pultoch supermarketov v Severnom Írsku budú dostupné rovnaké potraviny ako vo zvyšku Spojeného kráľovstva.

Brusel/Londýn 27. februára (TASR) - Spojené kráľovstvo a Európska únia dosiahli v pondelok zásadnú politickú dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite, a dohodli sa na viacerých spoločných riešeniach. Nové dojednania sa uskutočnili v rámci dohody o brexite, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je Protokol o Írsku/Severnom Írsku.

V sanitárnej a fytosanitárnej oblasti spoločné riešenia zabezpečujú, že na pultoch supermarketov v Severnom Írsku budú dostupné rovnaké potraviny ako vo zvyšku Spojeného kráľovstva. Agropotravinárske maloobchodné produkty sa budú môcť presunúť z Veľkej Británie do Severného Írska s minimálnymi požiadavkami na certifikáciu a kontroly. Na agropotravinársky maloobchodný tovar sa budú vzťahovať britské normy pre verejné zdravie, zatiaľ čo normy pre zdravie rastlín a zvierat sa budú uplatňovať v zmysle ochrany jednotného trhu EÚ. Keď budú všetky záruky plne zavedené, kontroly totožnosti sa znížia na päť percent. Cestovanie s domácimi zvieratami sa zjednoduší vďaka jednoduchému cestovnému dokladu pre domáce zvieratá, mikročipom a vyhláseniu ich majiteľov, že ich domáce zviera nepocestuje do EÚ.

Nové opatrenia v colnej oblasti sú založené na rozšírenej schéme dôveryhodných obchodníkov, ktorá bude otvorená aj pre podniky vo Veľkej Británii. Tovar prepravovaný dôveryhodnými obchodníkmi, ktorému nehrozí vstup na jednotný trh EÚ, bude profitovať zo zjednodušených postupov a vyhlásení. Podstatne sa uľahčí nákladná doprava a pohyb všetkých typov balíkov - medzi podnikmi a podnikmi, medzi podnikmi a spotrebiteľmi, pričom balíky medzi spotrebiteľmi a spotrebiteľmi budú oslobodené od hlavných colných poplatkov. Na tovary, ktorým hrozí vstup na jednotný trh EÚ, sa budú uplatňovať úplné colné postupy.

Obe strany našli aj trvalé riešenie na zabezpečenie toho, aby ľudia v Severnom Írsku mali prístup k všetkým liekom vrátane nových liekov v rovnakom čase a za rovnakých podmienok ako ľudia vo zvyšku Spojeného kráľovstva.

Zistili sa aj nové flexibilné možnosti pre určité pravidlá DPH a spotrebnej dane, sprevádzané zárukami na ochranu EÚ pred rizikami podvodu alebo potenciálnym narušením hospodárskej súťaže. Tieto opatrenia zahŕňajú možnosť nastaviť britské sadzby DPH pod minimálne sadzby DPH EÚ pre nehnuteľný tovar, ktorý nevstúpi na jednotný trh EÚ (napríklad tepelné čerpadlo pre dom). Britská schéma oslobodenia malých a stredných podnikov od DPH sa vzťahuje aj na tovary aj služby, ak Londýn dodrží prah stanovený EÚ pre veľkosť malých a stredných podnikov.

Novinkou je možnosť zdaňovať alkoholické nápoje podľa obsahu alkoholu, ak sa podávajú na okamžitú spotrebu v pohostinských zariadeniach v Severnom Írsku a ak nemajú nižšie minimálne colné sadzby ako v EÚ.

Hlasy obyvateľov Severného Írska budú lepšie vypočuté prostredníctvom pravidelného zapojenia sa na každej úrovni štruktúr dohody o brexite. Nový núdzový mechanizmus (tzv. Stormont Brake), umožní britskej vláde na žiadosť 30 poslancov parlamentu v Severnom Írsku zastaviť v tejto provincii uplatňovanie zmenených a doplnených alebo nahradených ustanovení právnych predpisov EÚ súvisiacich s protokolom, ktoré môžu mať trvalý vplyv na každodenný život tamojších komunít. Tento mechanizmus sa spustí za najvýnimočnejších okolností, ako posledná možnosť v dobre definovanom procese.

Súdny dvor EÚ zostáva aj naďalej jediným a konečným arbitrom práva EÚ.

Spoločné riešenia sa vzťahujú aj na colné kvóty pre najcitlivejšie kategórie ocele a objasňujú uplatňovanie pravidiel štátnej pomoci.