Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ dostala zo SR žiadosť o platbu 398,7 mil. eur cez plán obnovy

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Exekutíva EÚ v pondelok potvrdila, že 29. apríla dostala od Slovenska prvú žiadosť o platbu v rámci RRF.

Brusel 2. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že dostala od Slovenska žiadosť o platbu vo výške 398,7 milióna eur v rámci Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je súčasťou ozdravného plánu po koronakríze EÚ budúcej generácie (NGEU). Informuje o tom spravodajca TASR.

Exekutíva EÚ v pondelok potvrdila, že 29. apríla dostala od Slovenska prvú žiadosť o platbu v rámci RRF. Slovensko zaslalo eurokomisii žiadosť o vyplatenie nenávratnej finančnej podpory vo výške 398,7 milióna eur (bez predbežného financovania).

Celkový plán obnovy a odolnosti Slovenska je financovaný z grantov vo výške 6,3 miliardy eur. Platby Slovenska v rámci RRF sú založené na výkonnosti a závisia od toho, či Slovensko implementuje investície a reformy načrtnuté v jeho národnom pláne obnovy a odolnosti.

Prvá žiadosť Slovenska o platbu sa týka 14 "míľnikov", ktoré súvisia s reformami v oblasti súdnictva, vysokého školstva a výskumu a vývoja, fiškálneho rámca, energetiky, udržateľnej mobility, boja proti korupcii, digitalizácie verejného sektora a systému verejnej kontroly a auditu.

Komisia oznámila, že má k dispozícii dva mesiace na posúdenie žiadosti slovenskej strany. Svoje predbežné hodnotenie plnenia míľnikov a cieľov potrebných na uhradenie požadovanej platby zo strany Slovenska eurokomisia zašle Hospodárskemu a finančnému výboru Rady EÚ (EFC).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)