Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Z dovolenky mimo EÚ možno doviezť tovar bez cla za 430 eur

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Pre cigarety a alkohol platia obmedzené množstvá.

Bratislava 20. júna (TASR) - Pri dovoze tovaru z dovolenkových destinácií mimo Európskej únie (EÚ) nie je vždy nutné platiť dane a clo. Hodnota privezených vecí však nesmie presiahnuť 430 eur v prípade leteckej dopravy. Pri iných druhoch dopravy je limit 300 eur.

"Obmedzené množstvá platia aj pre cigarety či alkohol," informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. V prípade leteckého prevozu možno doviezť bez cla 200 kusov cigariet, 100 kusov krátkych cigariet, 50 cigár a 250 gramov tabaku na fajčenie.

V prípade alkoholických nápojov s viac ako 22-% obsahom alkoholu je limit 1 liter a pre nápoje s nižším obsahom alkoholu 2 litre. Takisto možno doviezť letecky bez cla maximálne 16 litrov piva a najviac 4 litre tichého vína. Pri káve je limit maximálne 500 gramov alebo 200 gramov kávového extraktu a v prípade čaju najviac 100 gramov či 40 gramov čajového extraktu a esencie.

V rámci iných tovarov ako napríklad parfumov nesmie ich hodnota presiahnuť 430 eur na osobu. V prípade detí do 15 rokov je horná hranica len 150 eur na osobu. "Množstvo výrobkov nesmie vzbudzovať podozrenie, že sa dovážajú na obchodné účely a dovoz sa uskutočňuje príležitostne," upozornila Macíková.