Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EÚ hľadá spoločnú stratégiu otvorenia cestovného ruchu

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Pandémia a zatvorenie hraníc spôsobili prepad rezervácií a zatiaľ nie je isté, či a kam sa bude dať v lete cestovať.

Brusel 27. apríla (TASR) - Krajiny Európskej únie (EÚ) sa pred letnou sezónou snažia nájsť spoločnú stratégiu, aby opäť umožnili cestovanie na dovolenku v rámci Európy.

"Teraz potrebujeme stratégiu pre spoločné opätovné spustenie cestovného ruchu v EÚ," uviedol splnomocnenec nemeckej vlády pre cestovný ruch Thomas Bareiss po videokonferencii so svojimi kolegami z EÚ. Ešte sa tiež musia krajiny dohodnúť na spoločnom postupe pri odškodneniach a dobropisoch za zrušené organizované zájazdy.

Pandémia a zatvorenie hraníc spôsobili prepad rezervácií a zatiaľ nie je isté, či a kam sa bude dať v lete cestovať. Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prednedávnom radila, aby ľudia ešte počkali s plánovaním letnej dovolenky. Komisia však už pracuje na pláne spoločného postupu, uviedol Leyenovej hovorca Eric Mamer.

Podľa Bareissa len v Nemecku zamestnáva cestovný ruch viac než 3 milióny ľudí. Na cestovný ruch pripadá v Európe až 10 % výkonu ekonomiky a zamestnáva 12 % z celkového počtu pracovníkov, uviedol chorvátsky minister cestovného ruchu Gari Cappelli. Chorvátsko aktuálne predsedá Rade EU, od 1. júla ho potom vystrieda Nemecko.

Pred otvorením takzvaných turistických koridorov sa k tomu ešte musia vyjadriť epidemiólogovia, aby stanovili kritériá bezpečnosti pre dovolenkárov. "Zdá sa, že je dostatok dobrej vôle a snahy nájsť cestu, aby sme opäť krajiny vzájomne prepojili," povedal Cappelli.