Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ je pripravená znášať ekonomické dôsledky sankcií proti Rusku

Prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová (vľavo) hovorí s eurokomisárom pre hospodárstvo Paolom Gentilonim počas stretnutia ministrov financií členských krajín EÚ v Paríži 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Samozrejme, že ekonomicky zaplatíme cenu za túto vojnu, povedal európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni po príchode na rokovanie ministrov financií EÚ v Paríži.

Paríž 25. februára (TASR) - Európska únia (EÚ) je pripravená znášať ekonomickú "bolesť", ktorú jej spôsobia sankcie proti Rusku vrátane vyšších cien energií. Uviedli to v piatok najvyšší finanční predstavitelia bloku.

Lídri EÚ sa vo štvrtok (24. 2.) dohodli na nových sankciách pre ruský finančný, energetický a dopravný sektor, zavedení kontrol exportu a na pridanie ďalších Rusov na tzv. čiernu listinu po rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina napadnúť Ukrajinu.

To znamená, že štáty, ktoré predávajú svoje produkty Rusku, zaznamenajú pokles príjmov. Rusko, hlavný európsky dodávateľ energií, by sa zase mohlo pomstiť obmedzením predaja plynu, ropy a uhlia do EÚ, hoci by to Moskvu vyšlo draho.

"Samozrejme, že ekonomicky zaplatíme cenu za túto vojnu," povedal európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni po príchode na rokovanie ministrov financií EÚ v Paríži.

"Dnes budeme diskutovať o tom, ako táto vojna ovplyvní naše ekonomické prognózy. Myslím si, že cena za reakciu na túto inváziu, za toto porušenie medzinárodného práva, je cena, ktorú si musíme dovoliť."

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane politikov informoval, že konflikt na Ukrajine môže tento rok znížiť hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny o 0,3 % až 0,4 %.

Európska komisia už vo februári revidovala svoju prognózu smerom nadol a predpovedala, že tempo rastu hospodárstva 19-členného euroregiónu dosiahne tento rok 4 % namiesto 4,3 %, ktoré očakávala ešte vlani v novembri. Dôvodmi revízie bol mimoriadne nákazlivý variant omikrom nového koronavírusu, problémy v dodávateľských reťazcoch a vysoká inflácia v dôsledku drahých energií.

Gentiloni skonštatoval, že pre ruskú inváziu na Ukrajinu je teraz odhad rastu na úrovni 4 % neistý.

"Budeme diskutovať o tom, ako môžeme chrániť našich ľudí a naše ekonomiky, samozrejme, že to bude mať dôsledky napríklad v energetických sektoroch, ale sme pripravení," povedal nemecký minister financií Christian Lindner.

Nemecký minister financií Christian Lindner (vľavo) rozpráva počas stretnutia ministrov financií členských krajín EÚ v Paríži 25. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Jeho francúzsky kolega Bruno Le Maire poznamenal, že sankcie budú bolestivé hlavne pre Rusko.

"Bude to ruská ekonomika, ktorá zaplatí cenu za rozhodnutie Vladimira Putina. Budú to ruskí oligarchovia, ktorí zaplatia za nerozumné rozhodnutia Vladimira Putina," povedal novinárom.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire rozpráva počas stretnutia ministrov financií členských krajín EÚ v Paríži 25. februára 2022.
Foto: TASR/AP


EÚ pripravuje tiež plány na zníženie svojej závislosti od ruského plynu.

"Navrhujeme spoločné európske obstarávanie zemného plynu, zriadenie strategických zásob plynu, aby sme znížili našu závislosť od ruských dodávok," uviedol podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

"Tento týždeň rokujeme s ďalšími dodávateľmi. Nórsky premiér bol tento týždeň v Bruseli. Určite musíme posilniť našu odolnosť voči možnej ruskej manipulácii s trhom," dodal.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.