Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

EÚ ustupuje od politiky úsporných opatrení

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V hodnotení fiškálnych cieľov 27 štátov únie, ktoré dnes zverejní Európska komisia, dostanú Francúzsko, Španielsko a Holandsko povolenie prekročiť povolený limit pre výšku rozpočtového schodku.

Londýn 29. mája (TASR) - Európska únia (EÚ) dnes vyšle najjasnejší signál o zmene svojej politiky z tvrdých úsporných opatrení na podporu širších reforiem. Uviedli to v dnešnom vydaní londýnske noviny Financial Times, podľa ktorých únia povolí trom z piatich najväčších ekonomík bloku prekročiť limit pre rozpočtový deficit.

Vo svojom hodnotení fiškálnych cieľov všetkých 27 štátov únie, ktoré dnes zverejní Európska komisia, dostanú Francúzsko, Španielsko a Holandsko povolenie prekročiť povolený limit pre výšku rozpočtového schodku. Tým je deficit maximálne na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Brusel zároveň "oslobodí" Taliansko od intenzívneho monitorovania aj napriek tomu, že sa nová vláda rozhodla upustiť od niektorých úsporných opatrení, ktoré zaviedol predchádzajúci kabinet.

Komisia urobí tieto ústupky pod podmienkou, že členské štáty urýchlia stagnujúcu reformu pracovného trhu, ktorá im môže podľa Bruselu pomôcť v boji s vysokou nezamestnanosťou. Hlavný ekonóm komisie Maarten Verway v tejto súvislosti pripustil, že pozitívny vplyv úsporných opatrení má svoje hranice a po ich prekročení prestávajú prinášať osoh.

Predstavitelia komisie však pripomínajú, že zmena politiky ešte neznamená, že nebudú od štátov vyžadovať fiškálnu disciplínu. A hoci Francúzsko a Španielsko dostanú dva roky navyše, aby stlačili rozpočtový deficit pod hranicu 3 % HDP, musia svoje verejné financie ozdraviť.

Okrem toho, komisia sa dnes podľa Financial Times chystá podrobiť kritike viaceré štáty za pomalé tempo reforiem a vyzve ich, aby okamžite podnikli nápravné kroky. Patrí medzi ne aj Francúzsko, ktoré poľavilo v reforme pracovného trhu aj v zavádzaní ekonomických reforiem.

Francúzsky prezident François Hollande sa pokúsi upriamiť pozornosť Bruselu na nezamestnanosť mladých ľudí v Európe, zatiaľ čo španielsky premiér Mariano Rajoy už vyzval úniu, aby zmenila disciplinárne konanie proti štátom, ktoré prekračujú deficit v rozpočte a netrestala ich za to, že utrácajú peniaze na boj s nezamestnanosťou mladých.

"Musíme zachraňovať celú generáciu mladých ľudí. Generácia, ktorá má najlepšie vzdelanie, je na podpore. To je neprijateľné," povedal taliansky minister práce Enrico Giovannini.

Nemeckí predstavitelia však sústredili svoju pozornosť na odporúčania, ktoré eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn predloží Parížu. Niektorí politici sa domnievajú, že jeho návrh reforiem možno zachádza oveľa ďalej, ako je Hollande ochotný akceptovať.

Prezident Hollande však čelí rovnakému tlaku aj na domácej pôde. Guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer vládu upozornil, že musí pokročiť v reforme dôchodkového systému a pracovného trhu. A varoval kabinet, že sa nemôže spoliehať len na zvyšovanie daní, musí zoškrtať aj výdavky, aby znížil schodok v rozpočte.