Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európska únia na pôde WTO žiada o konzultácie s Čínou

Na archívnej snímke Valdis Dombrovskis. Foto: TASR/AP

Nevidíme inú cestu vpred, ako požiadať WTO o urovnanie sporu s Čínou, uviedol výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis.

Brusel 27. januára (TASR) - Európska únia (EÚ) začala vo štvrtok na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) právne konanie proti Čínskej ľudovej republike pre jej diskriminačné obchodné praktiky voči Litve, ktoré zasahujú aj iné vývozy z jednotného trhu EÚ.

Európska komisia (EK) vo vyhlásení pre médiá uviedla, že kroky, ktoré sa zdajú byť diskriminačné a nezákonné podľa pravidiel WTO, poškodzujú vývozcov v Litve aj inde v EÚ, keďže sa zameriavajú aj na výrobky s litovským obsahom vyvážané z iných krajín eurobloku.

"Keďže pokusy o bilaterálne vyriešenie tohto problému zlyhali, EÚ sa uchýlila k začatiu právneho konania o urovnaní sporu proti Číne," uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie so spresnením, že konzultácie v rámci WTO, ktoré sa začali vo štvrtok, sú prvým krokom v tomto procese.

Výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis uviedol, že právne konanie na pôde WTO nie je krokom, ktorý EÚ berie na ľahkú váhu.

"Po opakovaných neúspešných pokusoch o bilaterálne vyriešenie problému však nevidíme inú cestu vpred, ako požiadať WTO o urovnanie sporu s Čínou. EÚ je odhodlaná konať jednotne a konať rýchlo proti opatreniam porušujúcim pravidlá WTO, ktoré ohrozujú integritu nášho jednotného trhu. Zároveň pokračujeme v diplomatickom úsilí o zmiernenie situácie," vysvetlil Dombrovskis.

Prvou fázou v rámci postupov urovnávania sporov vo WTO je "žiadosť o konzultácie", v rámci ktorej EÚ formálne žiada Čínu o ďalšie informácie o svojich opatreniach s cieľom dosiahnuť uspokojivé riešenie. Ak konzultácie nepovedú k pozitívnemu výsledku do 60 dní, Únia môže požiadať o zriadenie skupiny odborníkov, ktorá v danej veci rozhodne.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Počas uplynulých týždňov EK zhromaždila dôkazy o rôznych typoch obmedzení zo strany Číny. Patrí medzi ne odmietnutie preclenia litovského tovaru, zamietnutie žiadostí o dovoz z Litvy a nátlak na spoločnosti EÚ pôsobiace mimo iných členských štátov EÚ, aby pri vývoze do Číny odstránili litovské vstupy zo svojich dodávateľských reťazcov.

Od decembra 2021 a bez toho, aby informovala EÚ alebo litovské orgány, začala Čína výrazne obmedzovať alebo de facto blokovať dovoz z Litvy a vývoz do Litvy alebo prepojený s Litvou. Komisia čínske orgány opakovane upozorňovala na túto záležitosť.

S cieľom riešiť takéto prípady v budúcnosti EK posilňuje svoj súbor nástrojov autonómnych opatrení. Minulý mesiac eurokomisia prijala návrh nástroja proti nátlaku, ktorý by EÚ poskytol viac možností reagovať v prípade ekonomického nátlaku zo strany tretích krajín. Návrhom sa už zaoberá Európsky parlament a Rada EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)