Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ navrhla korekcie trhu na ochranu pred vysokými cenami plynu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom nového mechanizmu je znížiť volatilitu na európskych trhoch s plynom a zároveň zabezpečiť bezpečnosť dodávok plynu.

Brusel 22. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok navrhla mechanizmus korekcie trhu na ochranu podnikov a domácností v EÚ pred nadmerne vysokými cenami plynu. Tým sa dopĺňajú opatrenia na zníženie dopytu po plyne a zabezpečenie bezpečnosti dodávok prostredníctvom diverzifikácie dodávok energie.

Cieľom nového mechanizmu je znížiť volatilitu na európskych trhoch s plynom a zároveň zabezpečiť bezpečnosť dodávok plynu.

Po ruskej invázii na Ukrajinu zaznamenali ceny zemného plynu v celej EÚ bezprecedentné cenové vrcholy, ktoré v auguste dosiahli historické maximá, čo malo škodlivý vplyv na európsku ekonomiku, ceny elektriny a na zvýšenie celkovej inflácie.

Komisia navrhuje zabrániť opakovaniu takýchto epizód dočasným a dobre cieleným nástrojom na automatické zasahovanie na trhoch s plynom v prípade extrémneho zvýšenia jeho cien.

Navrhovaný nástroj pozostáva z bezpečnostného cenového stropu 275 eur pre deriváty na burze TTF na mesiac dopredu. Na európskom veľkoobchodnom trhu s plynom zohráva kľúčovú úlohu nástroj na prevod titulov (TTF), ktorý je najbežnejšie používaným referenčným bodom EÚ pre ceny plynu.

Mechanizmus by sa spustil automaticky, keď sú splnené dve podmienky, cena vysporiadania derivátu TTF za prvý mesiac presahuje 275 eur po dobu dvoch týždňov a ceny TTF sú o 58 EUR vyššie ako referenčná cena LNG počas 10 po sebe nasledujúcich obchodných dní v priebehu dvoch týždňov.

Po splnení týchto podmienok Agentúra pre spoluprácu energetických regulátorov (ACER) zverejní oznámenie o korekcii trhu v Úradnom vestníku EÚ a informuje o tom eurokomisiu, Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) a Európsku centrálnu banku (ECB).

Nasledujúci deň nadobudne účinnosť mechanizmus korekcie cien a objednávky na deriváty TTF v prvom mesiaci, ktoré presahujú bezpečnostný cenový strop, nebudú akceptované.

Mechanizmus je možné aktivovať od 1. januára 2023.

Navrhované nariadenie obsahuje záruky, ktoré zabránia narušeniu energetických a finančných trhov. Aby sa predišlo problémom s bezpečnosťou dodávok, cenový strop je obmedzený len na jeden futures produkt (TTF produkty na mesiac vopred), aby operátori trhu boli schopní uspokojiť požiadavky dopytu a zaobstarať si plyn na spotovom trhu a mimoburzovom trhu.

Aby sa zabezpečilo, že dopyt po plyne sa nezvýši, v návrhu sa od členských štátov vyžaduje, aby do dvoch týždňov od aktivácie mechanizmu korekcie trhu oznámili opatrenia, ktoré prijali na zníženie spotreby plynu a elektriny.

Po prijatí návrhu mechanizmu korekcie trhu v Rade EÚ eurokomisia navrhne vyhlásenie výstrahy EÚ v rámci nariadenia na šetrenie plynu pre bezpečnú zimu, ktoré bolo prijaté v júli. Tým sa spustia povinné úspory plynu na zabezpečenie zníženia dopytu.

S cieľom reagovať na možné nezamýšľané negatívne dôsledky cenového limitu sa v návrhu EK predpokladá, že uvedený mechanizmus možno kedykoľvek okamžite pozastaviť.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)