Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ navrhne dane na nadmerné zisky energetických firiem

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí počas mediálnej konferencie v centrále EÚ v Bruseli v stredu 20. júla 2022. Foto: TASR/AP

Leyenová uviedla, že EÚ diskutuje o stanovení stropov na ceny energií a na reforme trhov s plynom a elektrinou.

Štrasburg 14. septembra (TASR) - Európska únia navrhne dane na nadmerné zisky energetických firiem, uviedla v prejave o stave Únie šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

EÚ navrhne strop pre príjmy z nízkonákladovej výroby elektriny, rovnako ako dane na nadmerné príjmy firiem pôsobiacich v oblasti fosílnych palív, ktoré im prinieslo prudké zdraženie energií, uviedla Leyenová.

"V našej sociálnej trhovej ekonomike sú zisky dobré. V týchto časoch však nie je správne dosahovať mimoriadne rekordné tržby a zisky profitujúc z vojny a na úkor zákazníkov. V týchto časoch sa zisky musia zdieľať a nasmerovať k tým, ktorí to potrebujú najviac," povedala Leyenová v prejave pred Európskym parlamentom v Štrasburgu.

Leyenová uviedla, že EÚ diskutuje o stanovení stropov na ceny energií a na reforme trhov s plynom a elektrinou. Dodala, že EK bude spolupracovať s regulačnými orgánmi, aby zmiernila problémy s likviditou na trhoch s elektrinou.