Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

EÚ obmedzí bezcolný dovoz agrokomodít z Ukrajiny

Na snímke žatva ozimného jačmeňa firmy Agrozoran s.r.o. Michaľany na poli neďaleko obce Čerhov v okrese Trebišov 22. júna 2022. Foto: TASR Roman Hanc

V rámci Komisie existuje široká zhoda, že clá pre Ukrajinu by mali zostať nízke, uviedol podpredseda EK Margaritis Schinas.

Brusel 31. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla oslobodiť dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny od cla na ďalší rok - do júna 2025. Nové mechanizmy majú zároveň zabezpečiť, aby ukrajinský dovoz neviedol k narušeniu európskych trhov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA a údajov z internetovej stránky Komisie.

V rámci Komisie existuje široká zhoda, že clá pre Ukrajinu by mali zostať nízke, uviedol podpredseda EK Margaritis Schinas. Vývoz je pre Ukrajinu dôležitým zdrojom príjmov, a to aj na financovanie vojny s Ruskom, dodal. Zároveň však vyjadril pochopenie pre obavy európskych poľnohospodárov.

V krajinách susediacich s Ukrajinou viedol dovoz k zníženiu cien niektorých poľnohospodárskych výrobkov, aj keď sa to na celkovom trhu Európskej únie (EÚ) neprejavilo, vysvetlil Schinas. Komisia preto navrhuje ochranný mechanizmus s cieľom zabezpečiť, aby sa v prípade závažného narušenia trhu EÚ alebo trhov jedného alebo viacerých členských štátov mohli prijať rýchle nápravné opatrenia.

V prípade najcitlivejších výrobkov - hydiny, vajec a cukru - sa počíta s mechanizmom tzv. záchrannej brzdy, ktorý by stabilizoval dovoz na úrovni priemerného objemu dovozu v rokoch 2022 a 2023. Ak by teda dovoz týchto výrobkov presiahol uvedené objemy, opätovne by sa uložili clá, vysvetlila Komisia.

Návrhy teraz posúdia Európsky parlament a Rada EÚ.