Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EÚ opäť odložila ďalšie kolo rokovaní o voľnom obchode s Austráliou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Európska únia oznámila austrálskej vláde, že 12. kolo rokovaní o dohode o voľnom obchode sa uskutoční vo februári, uviedol Tehan vo vyhlásení.

Canberra 22. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) už druhýkrát odložila ďalšie kolo rokovaní o voľnom obchode s Austráliou. Vyhlásil to v piatok austrálsky minister obchodu Dan Tehan. Brusel nahnevalo rozhodnutie Canberry zrušiť kontrakt s Francúzskom v hodnote 40 miliárd USD (34,37 miliardy eur).

Austrália v septembri zrušila zmluvu s francúzskou firmou na výstavbu flotily konvenčných ponoriek. Namiesto toho sa rozhodla zostrojiť najmenej osem jadrových ponoriek s americkou a britskou technológiou po uzavretí trojstranného partnerstva v oblasti bezpečnosti s názvom AUKUS s týmito dvoma krajinami.

Zrušenie kontraktu nahnevalo Francúzsko, ktoré obvinilo Austráliu aj Spojené štáty, že ho "bodli nožom do chrbta". Paríž odvolal svojich veľvyslancov z Canberry aj z Washingtonu.

Ako prejav solidarity s Francúzskom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila pochybnosti o tom, či by blok mohol uzavrieť obchodnú dohodu s Austráliou.

Austrálsky minister Tehan v piatok uviedol, že 12. kolo rokovaní s EÚ sa už druhýkrát v priebehu mesiaca odkladá, tentoraz na február 2022. Rozhovory boli predtým odložené o mesiac, na november. "Európska únia oznámila austrálskej vláde, že 12. kolo rokovaní o dohode o voľnom obchode sa uskutoční vo februári," uviedol Tehan vo vyhlásení.

Tehan pred niekoľkými týždňami poznamenal, že Austrália uzavrie dohodu o voľnom obchode s EÚ do konca budúceho roka.

(1 EUR = 1,1637 USD)