Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ otvorí prístavy pre Ukrajinu, varuje pred potravinovou krízou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Blok tiež zintenzívňuje vlastnú produkciu potravín, aby zmiernil tlak na svetové trhy

Davos 24. mája (TASR) - Európska únia (EÚ) umožní Ukrajine vyvážať obilie cez svoje prístavy, aby pomohla odvrátiť globálnu potravinovú krízu. Uviedla o predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v utorok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose.

"Rusko teraz hromadí svoj vlastný vývoz potravín ako formu vydierania," povedala von der Leyenová. EÚ bude preto "financovať rôzne spôsoby dopravy, aby sa ukrajinské obilie dostalo do najzraniteľnejších krajín sveta".

Blok tiež zintenzívňuje vlastnú produkciu potravín, aby zmiernil tlak na svetové trhy

Zhruba 20 miliónov ton pšenice v súčasnosti uviazlo na Ukrajine, pretože Rusko blokuje vývoz z ukrajinských prístavov a bombarduje sklady, pripomenula von der Leyenová.

Blokáda exportu ukrajinského obilia po mori prerušila životne dôležité dodávky pre krajiny od Somálska po Egypt. Navyše, horúce počasie a sucho poškodzujú úrodu pšenice v iných častiach sveta, čo spôsobilo nárast cien obilia na takmer rekordné maximá.

Rusko teraz ťaží z prerušenia ukrajinských dodávok, pričom predáva vlastnú pšenicu za vyššie ceny. V novej sezóne očakáva Moskva bohatú úrodu pšenice, čo naznačuje, že zo situácie bude naďalej profitovať.

TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.