Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ poskytne 3,3 miliardy eur na pomoc západnému Balkánu

Foto: deutschebank.ge

Finančná pomoc bola zmobilizovaná v spolupráci s Európskou investičnou bankou (EIB).

Brusel 29. apríla (TASR) - EÚ poskytne vyše 3,3 miliardy eur na pomoc krajinám západného Balkánu v boji proti pandémii koronavírusu. Informovala o tom v stredu Európska komisia.

Finančná pomoc bola zmobilizovaná v spolupráci s Európskou investičnou bankou (EIB). Z vyčleneného balíka sa majú financovať naliehavé zdravotné a humanitárne potreby vyvolané pandémiou, ako aj sociálna hospodárska obnova krajín západobalkánskeho regiónu.

Komisia oznámila vyčlenenie financií pred videosummitom vedúcich predstaviteľov EÚ a západného Balkánu, ktorý sa uskutoční 6. mája. Exekutíva EÚ zároveň načrtla aj všeobecné parametre dlhodobej podpory, ktorá sa má počas tohto roka odraziť v podobe Hospodárskeho a investičného plánu pre tento región.

Balík finančnej podpory EÚ zahŕňa prerozdelenie prostriedkov z nástroja predvstupovej pomoci (IPA) vo výške 38 miliónov eur na okamžitú podporu pre sektor zdravotníctva (osobné ochranné prostriedky, masky, ventilátory). Suma 389 miliónov eur je určená na riešenie potrieb sociálnej a hospodárskej obnovy a viac ako 455 miliónov eur je určených na ekonomické oživenie regiónu, na čom sa zúčastnia aj medzinárodné finančné inštitúcie. Do uvedeného balíka patrí aj návrh na makrofinančnú pomoc vo výške 750 miliónov eur a pomoc od Európskej investičnej banky (EIB) vo výške 1,7 miliardy eur.

EÚ poskytuje aj okamžitú humanitárnu pomoc zraniteľným skupinám utečencov a migrantov na západnom Balkáne.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)