Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ pozastavuje právne kroky proti Británii pre severoírsky protokol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

EÚ začala v marci právne konanie proti Londýnu, ktorý odložil colné kontroly niektorých tovarov prichádzajúcich do Severného Írska z Británie.

Brusel 29. júla (TASR) - Európska únia (EÚ) vo štvrtok oznámila, že pozastavuje právne kroky proti Británii v súvislosti s údajným porušením časti dohody o brexite, ktorá súvisí s takzvaným severoírskym protokolom. Brusel totiž zvažuje návrhy Londýna na prepracovanie paktu.

„Chceme si dať priestor na nájdenie trvalého riešenia na implementáciu protokolu,“ uviedla hovorkyňa Európskej komisie. „Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že v tomto štádiu nepristúpime k ďalšej fáze priestupkovej procedúry proti Spojenému kráľovstvu,“ dodala.

EÚ začala v marci právne konanie proti Londýnu, ktorý odložil colné kontroly niektorých tovarov prichádzajúcich do Severného Írska z Británie.

Vláda britského premiéra Borisa Johnsona minulý týždeň zverejnila dokument, v ktorom požaduje, aby EÚ opätovne prerokovala protokol pre Severné Írsko po tom, ako provinciu zasiahli nepokoje a firmy tam zápasia s problémami.

Severoírsky protokol je súčasť dohody o obchode po brexite, ktorú obe strany dosiahli po náročných a dlhých rokovaniach. Jeho cieľom je vyhnúť sa tvrdej hranici medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko, ktoré tak zostáva súčasťou jednotného európskeho trhu.

EÚ trvá na tom, že o tomto protokole znova rokovať nebude, ale uviedla, že je ochotná diskutovať o „flexibilite, praktických riešeniach a kreatívnych riešeniach na prekonanie ťažkostí“.

Hovorkyňa bloku dodala, že podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič má o tom vo štvrtok telefonicky diskutovať s britským ministrom pre brexit Davidom Frostom.