Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ predĺžila odpustenie ciel a DPH na dovoz zdravotníckych pomôcok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predlžuje režim odpúšťania ciel a úľav na DPH fungujúci v rámci už existujúcej výnimky, ktorej platnosť mala uplynúť na konci tohto mesiaca, až do 31. decembra 2021.

Brusel 20. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok potvrdila, že sa rozhodla predĺžiť dočasné odpustenie ciel a dane z pridanej hodnoty (DPH) na dovoz zdravotníckych pomôcok a ochranných prostriedkov používaných v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 z krajín mimo EÚ.

Rozhodnutie, ktoré EK prijala v pondelok, predlžuje režim odpúšťania ciel a úľav na DPH fungujúci v rámci už existujúcej výnimky, ktorej platnosť mala uplynúť na konci tohto mesiaca, až do 31. decembra 2021.

Predĺženie colných a daňových úľav zohľadňuje výzvy, ktorým členské štáty EÚ stále čelia v boji proti pandémii nového koronavírusu, a tiež skutočnosť, že dovoz tohto tovaru aj naďalej zostáva pozoruhodný.

Opatrenie EK bude aj naďalej finančne podporovať členské štáty pri získavaní zdravotníckeho vybavenia, ako sú ochranné masky alebo pľúcne ventilátory pre zdravotnícky personál a pacientov, ktorí ich najviac potrebujú.

Pondelňajšie rozhodnutie nasledovalo po návrhu eurokomisie z minulého týždňa oslobodiť od DPH tovary a služby poskytované Európskou komisiou, orgánmi a agentúrami EÚ členským štátom a občanom v čase kríz, ako sú aj mimoriadne situácie v oblasti verejného zdravia.

V decembri 2020 Rada EÚ odsúhlasila aj nové opatrenia založené na návrhu EK, ktoré umožnia dočasné uplatňovanie nulovej sadzby DPH na vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a zníženej alebo nulovej sadzby DPH na testovacie súpravy na ochorenie COVID-19 predávané v krajinách EÚ, ak sa tak členské štáty rozhodnú.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)