Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ predstavila ambiciózny program spolupráce s krajinami Stredomoria

Na snímke šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v pléne Európskeho parlamentu v Bruseli 9. februára 2021. Foto: TASR/AP

Nová agenda navrhuje tiež spojiť sily v boji proti zmenám klímy, urýchliť prechod na tzv. zelenú a digitálnu ekonomiku.

Brusel 9. februára (TASR) - Európska komisia (EK) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell navrhli v utorok ambiciózny a inovatívny nový program pre krajiny Stredomoria.

Nová politická agenda je založená na presvedčení, že spoločnou prácou sa výzvy môžu zmeniť na príležitosti v záujme EÚ aj jej južných susedov. Program zahŕňa osobitný hospodársky a investičný plán na podporu dlhodobého sociálno-ekonomického oživenia krajín južného susedstva.

V rámci nového nástroja susedstva, rozvoja a medzinárodnej spolupráce EÚ (NDICI) eurokomisia na jeho realizáciu navrhla vyčleniť sedem miliárd eur v rokoch 2021 - 2027.

Josep Borrell v tejto súvislosti pripomenul, že 25 rokov po podpise barcelonskej deklarácie o spolupráci s krajinami Sredomoria a desať rokov od tzv. arabskej jari teraz vysiela EÚ zásadné posolstvo o dôležitosti, akú prikladá svojmu južnému susedstvu. Spresnil, že nová agenda sa zameria najmä na ženy a mládež.

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi zase zdôraznil, že obnovené partnerstvo s južnými susedmi predstavuje nový začiatok vzájomných vzťahov s EÚ.

"Partnerstvo bude založené na spoločných záujmoch a spoločných výzvach. Ukazuje, že Európa chce priamo prispieť k dlhodobej vízii prosperity a stability tohto regiónu, najmä pri sociálnom a ekonomickom zotavení z pandémie koronavírusu," uviedol Várhelyi. Spresnil, že prioritné sektory pre spoluprácu budú vytváranie rastu a pracovných miest, investície do ľudského kapitálu a dobrej správy vecí verejných. Podľa jeho slov považujú obe strany migráciu za spoločnú výzvu, pričom sú pripravené spolupracovať v boji proti nelegálnej migrácii a prevádzačom.

Nová agenda navrhuje tiež spojiť sily v boji proti zmenám klímy, urýchliť prechod na tzv. zelenú a digitálnu ekonomiku, spoločne riešiť nútené vysídlenie a migráciu a podporovať mier a bezpečnosť v stredomorskom regióne.

Cieľom osobitného plánu hospodárskych investícií pre južné susedstvo je zabezpečiť, aby sa zlepšila kvalita života ľudí v regióne, pričom EÚ chce zvýšiť vzájomné obchodné a investičné toky, podporovať konkurencieschopnosť, všetko však zároveň s dodržiavaním ľudských práv a zásad právneho štátu.

spravodajca TASR Jaromír Novak