Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ prekonala cieľ v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Európska únia si pôvodne stanovila, že v roku 2020 dosiahne podiel energie z obnoviteľných zdrojov na hrubej konečnej spotrebe energie 20 %.

Luxemburg 19. januára (TASR) - Obnoviteľné zdroje energie sa na energetickej spotrebe v Európskej únii podieľali v roku 2020 celkovo 22 %. EÚ tak o dva percentuálne body prekonala cieľ, ktorý si na daný rok stanovila. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Európska únia si pôvodne stanovila, že v roku 2020 dosiahne podiel energie z obnoviteľných zdrojov na hrubej konečnej spotrebe energie 20 %. Viaceré krajiny však svoje ciele prekonali, pričom lídrom je Švédsko, kde viac než 60 % celkovej spotreby energie pochádza z obnoviteľných zdrojov. Škandinávska krajina prekonala vlastný cieľ až o 11 percentuálnych bodov, keď pôvodne počítala s tým, že v danom roku sa obnoviteľné zdroje energie budú na celkovej energetickej spotrebe podieľať 49 %.

Energiu z obnoviteľných zdrojov vo veľkej miere využívajú aj Fínsko a Lotyšsko, ktoré sa umiestnili za Švédskom. V prípade Fínska tvorili obnoviteľné zdroje na energetickej spotrebe takmer 44 % a v prípade Lotyšska vyše 42 %.

Okrem Švédska svoj pôvodný cieľ vysoko prekonali aj Chorvátsko či Bulharsko. Chorvátsko ho prekonalo rovnako ako Švédsko o 11 percentuálnych bodov, keď podiel obnoviteľných zdrojov dosiahol 31 %, a Bulharsko o viac než 7 percentuálnych bodov. Pôvodne sa obnoviteľné zdroje mali v roku 2020 podieľať na spotrebe energie v Bulharsku 16 %, pričom reálne sa ich podiel v danom roku vyšplhal na 23,3 %.
ilustračné foto
Foto: TASR/SINC

Stanovený cieľ na rok 2020 prekonalo aj Slovensko. Podľa pôvodného cieľa sa mali obnoviteľné zdroje podieľať na spotrebe energie 14 %, pričom ich podiel dosiahol 17,3 %.

Najnižším podielom sa obnoviteľné zdroje energie podieľali v roku 2020 na konečnej spotrebe energie na Malte, v Luxembursku a Belgicku. Ich podiel v týchto krajinách sa pohyboval medzi 11 a 13 %.

Ešte horšie dopadli údaje pre Francúzsko, ktoré ako jediné z krajín EÚ svoje ciele v oblasti obnoviteľných zdrojov na rok 2020 nesplnilo. Za stanoveným cieľom na úrovni 23 % zaostala krajina o 3,9 percentuálneho bodu.