Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

EÚ privítala zdravotnú pomoc, ktorú do Ríma zaslala Čína

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ pomohla Číne vo februári, keď dodala viac ako 56 ton zdravotníckeho tovaru (ochranné odevy, dezinfekčné prostriedky a zdravotnícke masky).

Brusel 6. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v nadväznosti na dohodu, ktorú minulý mesiac uzavrela predsedníčka EK Ursula von der Leyenová s čínsky premiérom Li Kche-čchiangom, bol do Ríma letecky doručený dar pre Európsku úniu v podobe ochranných prostriedkov z Číny, ktoré majú pomôcť v boji proti pandémii COVID-19.

"Pomoc z Číny si veľmi vážime. Ako už povedala von der Leyenová, v časoch núdze si musíme navzájom pomáhať. EÚ a Čína spolupracujú od začiatku vypuknutia nákazy. Únia vo februári poskytla Číne 56 ton ochranného vybavenia," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Čínske lietadlo priviezlo do talianskej metropoly dva milióny chirurgických masiek, 200.000 masiek typu N95 a 50.000 testovacích súprav. Po tom, ako tento dar Čína priamo odovzdala predstaviteľom Európskej únie, distribúciu pre Taliansko, jednu z najťažšie postihnutých členských krajín Únie, zabezpečilo Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

EÚ pomohla Číne vo februári, keď dodala viac ako 56 ton zdravotníckeho tovaru (ochranné odevy, dezinfekčné prostriedky a zdravotnícke masky), ktorý poskytli Česká republika, Estónsko, Francúzsko, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Slovinsko a Taliansko prostredníctvom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie je ústredným prvkom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Koordinuje poskytovanie pomoci krajinám, ktoré postihla nejaká pohroma – či už ide o zásielky núdzovej pomoci, odborné znalosti, tímy civilnej ochrany, alebo špecializované vybavenie. Zabezpečuje rýchle nasadenie núdzovej podpory a pôsobí ako koordinačné stredisko medzi všetkými členskými štátmi EÚ a ďalšími šiestimi zúčastnenými štátmi, postihnutou krajinou a odborníkmi na civilnú ochranu a humanitárnu pomoc. Centrum funguje 24 hodín denne 7 dní v týždni.

spravodajca TASR Jaromír Novak