Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ sa snažila nájsť rešenie pre South Stream v súlade s legislatívou

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Stále sa meniace energetické prostredie v Európskej únii (EÚ) je ďalším dôvodom vybudovať pružnú energetickú úniu založenú na prezieravej klimatickej politike.

Brusel 2. decembra (TASR) - Stále sa meniace energetické prostredie v Európskej únii (EÚ) je ďalším dôvodom vybudovať pružnú energetickú úniu založenú na prezieravej klimatickej politike. Uviedol to dnes podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič v reakcii na rozhodnutie Ruskej federácie ukončiť výstavbu plynovodu Južný prúd (South Stream).

Šefčovič pripomenul, že tento projekt bol pravidelnou témou diskusií medzi členskými štátmi a EK. Komisia hostila viacero stretnutí, ktorých cieľom bolo nájsť riešenie pre tento energetický projekt tak, aby bolo plne v súlade s európskou legislatívou.

"Ďalšie stretnutie bolo naplánované na 9. decembra. Stretnutie sa bude konať bez ohľadu na oznámenia zo strany Ruska o zastavení projektu. Je zrejmé, že tento nový vývoj predstavuje ďalší prvok, o ktorom sa bude diskutovať na tomto zasadnutí," skonštatoval slovenský eurokomisár.

V reakcii na pondelňajšie (1.12.) rozhodnutie Moskvy uviedol, že stále sa meniace energetické prostredie v Európe je pre exekutívu EÚ ďalším dôvodom na vybudovanie pružnej energetickej únie. "Jednou z priorít pri budovaní energetickej únie bude bezpečnosť dodávok energie," spresnil Šefčovič.

K rozhodnutiu Ruska sa dnes vyjadrila aj eurokomisárka pre rozpočet Kristalina Georgievová. "Toto rozhodnutie a spôsob, akým bolo prijaté, potvrdzuje dôležitosť diverzifikácie energetických zdrojov pre Európu," uviedla komisárka.

Šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v pondelok (1.12.) oficiálne oznámil, že Rusko ruší projekt výstavby plynovodu Južný prúd pre nesúhlas EÚ a neplánuje ho v budúcnosti obnoviť.

Ruský prezident Vladimir Putin v tejto súvislosti informoval, že vzhľadom na pozíciu EK, ktorá neprispieva k realizácii tohto projektu, nie je Rusko schopné v ňom pokračovať. Poukázal najmä na fakt, že Moskva stále nemala súhlas Bulharska na výstavbu časti plynovodu, jeho krajina preto nemá dôvod budovať plynovod až po bulharské pobrežie.