Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministri financií EÚ rozhodnú o zrušení konania aj voči Maďarsku

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Premiér Viktor Orbán začiatkom mája vyhlásil, že Maďarsko urobilo, čo sa od neho očakávalo, a deficit rozpočtu znížilo pod požadovanú úroveň.

Budapešť 21. júna (TASR) - Ministri financií členských krajín Európskej únie dnes v Luxemburgu pravdepodobne rozhodnú aj oficiálne o zrušení disciplinárneho konania voči Maďarsku pre vysoký deficit, ktoré pretrváva od roku 2004, informovala agentúra MTI.

Európska komisia (EK) koncom mája oznámila, že rade ministrov financií navrhne v tejto záležitosti zrušiť disciplinárne konanie okrem Maďarska aj voči Lotyšsku, Litve, Taliansku a Rumunsku.

EK vtedy konštatovala, že Maďarsko vykonalo korekcie vysokého deficitu. Komisia ráta s tým, že v roku 2013 dosiahne deficit 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2014 to bude 2,9 % HDP.

Podľa MTI deficit maďarského štátneho rozpočtu v roku 2012 klesol na 1,9 %. Maďarský konvergenčný program predložený Bruselu v apríli obsahoval pre roky 2013 a 2014 cieľ deficitu vo výške 2,7 %. EK však v máji predpovedala Maďarsku pre rok 2013 ešte deficit vo výške 3 % a pre ďalší rok 3,3 %. Maďarská vláda 13. mája rozhodla o ďalších opatreniach v záujme zníženia deficitu.

V súvislosti s disciplinárnym konaním premiér Viktor Orbán začiatkom mája vyhlásil, že Maďarsko urobilo, čo sa od neho očakávalo, a deficit rozpočtu znížilo pod požadovanú úroveň. "Ak si únia ctí princíp spravodlivosti, tak by mala konanie voči Maďarsku ukončiť," zdôraznil premiér.