Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

EÚ o rok rozšíri opatrenia pre letecký sektor

Dezignovaná eurokomisárka pre dopravu Adina-Ioana Valeanová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pretože pokračujeme v boji proti pandémii a pripravujeme pôdu na hospodárske oživenie po kríze, ďalšia koordinovaná reakcia je nevyhnutná, vysvetlila Valeanová.

Brusel 13. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že rozširuje určité dočasné právne opatrenia na zmiernenie tlaku koronakrízy na európske letecké odvetvie.

Komisia spresnila, že niektoré z dočasných opatrení zavedených v máji s cieľom zmierniť finančný tlak pandémie na leteckých prevádzkovateľov a pozemných obslužných pracovníkov sa majú predĺžiť do roku 2021.

Letecká doprava je jedným zo sektorov najzasiahnutejších zdravotnou krízou, pričom letecká premávka v súčasnosti dosahuje iba okolo 40 % vyťaženosti v porovnaní so situáciou z roku 2019.

Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v tejto súvislosti pripomenula, že existujú dôvody na rozšírenie niektorých mimoriadnych opatrení, ktoré exekutíva EÚ navrhla počas prvej vlny pandémie v prospech leteckých spoločností a pozemných leteckých operátorov.

"Pretože pokračujeme v boji proti pandémii a pripravujeme pôdu na hospodárske oživenie po kríze, ďalšia koordinovaná reakcia je nevyhnutná. Nepovažujeme letové obmedzenia za účinné na zvládanie pandémie, preto nebudeme rozširovať flexibilitu členských štátov pri zákaze letov," vysvetlila Valeanová.

Komisia v máji prijala pravidlá, ktorými sa menia a dopĺňajú časti nariadenia o leteckých službách. Výnimky týkajúce sa prevádzkových licencií a výberu agentov pozemnej obsluhy, ktorých platnosť uplynie 31. decembra 2020, EK plánuje predĺžiť o ďalší rok. Tieto opatrenia považuje za odôvodnené pre pretrvávajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 a jej dosahov na leteckú prevádzku, ktoré budú citeľné aj počas roka 2021.

Komisia však nerozšíri flexibilitu, ktorú od mája povoľovala členským krajinám v súvislosti s obmedzovaním letov, pretože sa prijímané zdravotné opatrenia osvedčili ako účinnejšie pri kontrole šírenia vírusu než samotné zakazovanie letov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)