Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

EÚ sa dohodla na predĺžení rokovaní s Londýnom o obchodných vzťahoch

Zástava Spojeného kráľovstva. Foto: TASR/AP

Išlo o narážku na nový návrh britského zákona, ktorý v prípade schválenia v britskom parlamente zruší časti tejto dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

Brusel 15. októbra (TASR) - Lídri Európskej únie sa vo štvrtok na summite v Bruseli dohodli, že "v najbližších týždňoch" budú pokračovať v rozhovoroch s Britániou o novej obchodnej dohode. Takisto sa však rozhodli vystupňovať prípravy na možnosť bezdohodového odchodu ostrovnej krajiny z EÚ - pre prípad, že by tieto napäté rokovania zlyhali. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Lídri 27 členských krajín EÚ na stretnutí venovanom diskusiám o brexite vydali spoločné rozhodnutie, v ktorom uviedli, že budú "v nasledujúcich týždňoch pokračovať v rokovaniach". Zároveň vyzvali Britániu, "aby podnikla potrebné kroky, ktoré dohodu umožnia".

Takisto zdôraznili, že už skôr dosiahnutá "rozvodová" dohoda Únie s Britániou musí byť plne realizovaná do konca tohto roka. Išlo o narážku na nový návrh britského zákona, ktorý v prípade schválenia v britskom parlamente zruší časti tejto dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.